Category: Cultura en Mallorca

Els Banys Àrabs de Palma

Una de les escasses mostres de l’arquitectura àrab conservades a Mallorca són els Banys Àrabs, de principis del del segle XII, ubicats al casc històric de Palma, al jardí interior de la casa senyorial de Can Fontiroig.

Can Balaguer, una mostra permanent del passat senyorial a Palma

Can Balaguer és al centre de Palma, al costat de la comercial Jaume III i el passeig del Born. Una rehabilitació de sis anys, portada a terme per l’Ajuntament, permet visualitzar com era la casa senyorial tradicional a la ciutat de Palma i la seva evolució entre els segles XVI i XX, reproduint les decoracions de cada època.

Castell de Bendinat

Història Castell de Bendinat
Bendinat és una antiga alqueria islàmica, documentada al segle XIII amb el nom Bendinex.
El seu significat podria ser traduït com ‘fill del barbamec’; la partícula ‘ben’, com ‘bini’ ens indicaria una alqueria de tipus clànic.

Monestir de Santa María de La Real

Després de rebre la seva inspiració a Randa, Ramon Llull es va retirar al monestir de la Real, on va escriure Art Major, va ser influenciat intel·lectualment per la mística monàstica i va trobar en el seu estil de vida cistercenc la inspiració per al personatge central de Blanquerna.

L’Església de Cristall, Porciúncula

La popularment coneguda amb l’àlies d‘Església de Cristall és en realitat l’Església de la Mare de Déu dels Àngels, la construcció va ser iniciada en 1964 sota la direcció de l’arquitecte mallorquí Josep Ferragut. L’Església va ser inaugurada quatre anys més tard, en 1968, coincidint amb la defunció del seu projectista.

Mallorca, destí cultural

És possible que fins i tot hi hagi qui es sorprengui en descobrir que Mallorca és molt més que una destinació de sol i platja. Encara que últimament sembli haver-se convertit en l’ingredient de moda, la cultura ha tingut des de sempre un pes fonamental en la història i evolució de l’illa. A Mallorca es pot trobar una oferta cultural molt àmplia i variada.

Amors prohibits i compres al call de Palma

La comunitat jueva va habitar diverses zones a Palma de Mallorca al llarg de la història, exercint influència en una àmplia zona del nucli històric. Recorrent el call menor i el call major passejarem pels bonics i intricats carrers del centre de la ciutat, on trobarem petits negocis amb caràcter.

El culte al paisatge

Des de sempre s’ha sabut que el culte al paisatge ha estat un dels principals acostaments que té l’home envers la seva pròpia naturalesa, independentment de la seva interpretació. La interpretació del paisatge pot ser àmplia, segons la tècnica que cada persona realitzi.

Can Prunera, Museu Modernista

El 1911, després d’haver amassat una fortuna amb el comerç de fruita, verdura i licors, Joan Magraner i Margalida Vicens inauguren la seva mansió modernista al carrer Lluna de Sóller..
 

L’antic Jardí Botànic de Palma

Al peu de l’edifici que alberga la seu cultural del Consell Insular de Mallorca estan als Jardins de la Misericòrdia. Es tracta d’un petit parc encantador, amb l’ambient que s’espera d’un jardí públic clàssic: abundant vegetació, zones de clars i ombra i agradables racons on seure a llegir.

¿Art, mercat i Mallorca?

Mercat i art, dues paraules a priori antagòniques que juntes en una mateixa frase semblen ofendre a aquells que pensen que els artistes són éssers d’un altre planeta alimentats a força d’amor i aire.
 

Els baluards de Sant Pere i del Príncep recuperen la Palma fortificada

Les antigues muralles de Palma van ser enderrocades fa dècades, però queden alguns valuosos vestigis que s’han integrat com a elements destacats del nou model de ciutat: els baluards de Sant Pere i del Príncep, en plena façana marítima. Són els únics supervivents dels tretze que, juntament amb vuit portes, jalonaven l’antiga muralla renaixentista que delimitava la Palma anterior a l’Eixample.

Museu Arqueològic de Son Fornés

El jaciment Museu Arqueològic de Son Fornés està situat a uns 2,5 km al nord-oest del casc urbà de Montuïri, al predi del mateix nom localitzat a l’altura del km 4 de la carretera local que condueix a Pina.

Els patis mallorquins

Els patis de les cases senyorials de Palma constitueixen un dels elements urbans característics de la ciutat. Si avui en dia la seva conservació suposa una referència històrica que fa de la capital mallorquina un exemple únic a Espanya, en la seva època d’esplendor eren tot un símbol de poder i estatus social.

La Catedral de Palma, Mallorca

Popularment se la coneix com La Seu. La seva construcció es va iniciar en 1229 i dura tres segles, la qual cosa li resta certa unitat.
La Seu va ser construïda amb marès de les pedreres de Llucmajor (Galdent i Puigderrós), Felanitx, Portals Vells, Campos (Font Santa), Palma (Coll d’en Rabassa, Sa Teulera, Bellver i Son Puigdorfila de Palma) i Santanyí.

Siurells

Quan fos que va sorgir la figureta del Siurell, s’han atribuït a aquesta petita flauta forces màgiques. Els vents de Mallorca, Gregal, Llevant, Xaloc, Migjorn, Llebeig, Ponent, Mestral i Tramuntana, inspiraven algunes vegades gran temor. Per als seus habitants eren forces incontrolables de la naturalesa a les quals estaven exposats sense remei, i empraven les xiulades del Siurell com un tipus de tótem davant els vents tempestuosos.

Ciutat romana de Pol·lèntia

La ciutat romana de Pol·lèntia, es troba situada a l’exterior de les muralles medievals del centre històric d’Alcúdia. És una de les dues ciutats fundades pel cònsul Quintus Caecilius Metellus, cap de l’expedició romana que va dominar l’illa en l’any 123 a. de C.

El Castell de Santueri

L’actual recinte amurallat del Castell de Santueri, edificat a partir de 1316 en substitució de l’antiga fortificació de l’època musulmana, té una planta triangular i incorpora diverses torres, la principal de forma circular.

El Palau March de Palma

El Palau March és un dels punts destacats al recorregut cultural de Palma. Ubicat al casc antic -en la confluència del carrer Conquistador amb les escalinates de la Catedral, i amb entrada principal pel carrer Palau Reial.

Les dominacions bizantines i islàmiques

Entre el 455 i el 534 l’illa va formar part del Regne vàndal, tribu germànica que formà un ampli imperi marítim a la Mediterrània occidental. Ja el 425 havien desembarcat a l’illa, la saquejaren i destruïren Pollentia, capital administrativa i el nucli urbà més important. A partir de l’ any 534, Mallorca entrà a formar part de l’ Imperi bizantí.

Bous de Costitx

Els toros de Costitx o “Caps de Bous” són tres caps de bronze de l’època talaiòtica, trobats a l’any 1.894 en les excavacions del santuari de Son Corró i adquirits pel museu Arqueològic Nacional.

Myotragus Balearicus

El Myotragus Balearicus era un mamífer, endèmic de Mallorca. Va ser descobert el 1909 per la paleontòloga Dorothea Bate. Es tracta del mamífer de major grandària de les illes, semblant a la gacela, que pertanyía al grup dels antílops.

Necròpoli de Son Real (Cementiri dels fenicis)

La finca pública de Son Real, amb una superfície de 395 hectàrees, està situada a la costa Nord-Est de l’illa de Mallorca, en el terme municipal de Santa Margalida. Es concentren importants restes arqueològiques, etnográfiques i naturals, que fan d’ella un gran museu a l’aire lliure.

‘Vestit de pagès’, el vestit típic de Mallorca

El vestit de pagès és una part important de la història i la cultura de Mallorca. Anomenat ‘vestit de pagès’ o ‘vestit a l’ample’, el que ha arribat fins a finals del segle XIX i principis del XX és resultat d’una evolució contínua en la forma de vestir dels mallorquins, però ja molt reduït quant a diversitat de peces, teixits, calçat, joies i altres complements.

Cabrit i Bassa

A una alçària de 822 metres, el Puig d’Alaró va ser des de temps remots un lloc idoni per al refugi i l’observació. Va ser habitat ja en època talaiòtica i l’any 902 els seus habitants van resistir la invasió de les tropes musulmanes. També va ser focus de resistència, en aquest cas àrab, davant de la conquesta de 1229 per part de la Corona d’Aragó.

Palma o la ruta del modernisme

La ciutat conserva valuosos exemples arquitectònics d’un corrent artístic que va assolir el seu apogeu a començaments del segle XX. El modernisme va sorgir a l’última dècada del segle XIX a Europa com una reacció al classicisme dels segles anteriors.

Mallorca medieval II – Esglèsies de repoblament

Castellitx, Santa Llúcia, Sant Pere d´Escorca, Sant Miquel de Campanet, La Sang de Muro, Santa Fe de Palma. La immensa major part de les esglèsies de Mallorca citades al segle XIII són avui dia edificis posteriors (gòtics del segle XIV o completament reedificats durant les centúries següents).

Castell de Capdepera, Mallorca

El castell de Capdepera de Mallorca és un recinte fortificat que tancava l’àrea de la primitiva vila de Capdepera, situada sobre l’alqueria de Benifilia. La construcció d’aquest començà pels murs i hagué d’iniciar-se el 1300 aproximadament.

Foners Balears i la fona

La fona ha tingut un paper molt rellevant en la història de les Illes Balears. Seria impensable endinsar-se en la memòria de les Illes Balears sense fer referència als foners balears (honderos baleáricos) ja que el vocable Balear significa literalment “Mestre de Llançament”.

Loading