L'Església de Cristall, PorciúnculaLa popularment coneguda amb l’àlies d‘Església de Cristall és en realitat l’Església de la Mare de Déu dels Àngels, la construcció va ser iniciada en 1964 sota la direcció de l’arquitecte mallorquí Josep Ferragut. L’Església va ser inaugurada quatre anys més tard, en 1968, coincidint amb la defunció del seu projectista.

L'Església de Cristall, Porciúncula
Es tracta d’una obra la bellesa de la qual enlluerna, alçada sobre nervadures de formigó i ferro que ajuden a sostenir 39 vitralls que, en substituir el mur vesteixen l’edifici amb un aura mística que ajuda al visitant a connectar amb el seu pensament. Aquests vitralls, dissenyats per Juan Bautista Castro, reflecteixen els principis de naturalesa i cosmos que caracteritzen el pensament de l’ordre franciscana. Aquestes imatges estan, al seu torn, combinades tant amb escenes bíbliques com amb representacions de la vida de Sant Francisco.

L'Església de Cristall, Porciúncula

No obstant això, cal destacar el contrast existent entre l’interior i l’exterior de l’església, un contrast que sol cridar l’atenció del visitant perquè des de l’exterior no s’aprecia l’atmosfera interior creada a partir d’un joc de llums i de colors. La vista exterior de l’església, proporciona una idea errònia del tipus de construcció, ja que fa l’efecte de ser una església tipològicament més tradicional, en la qual el formigó té primacia. Però, és precisament aquest joc el que, en part, fa provocar una major impressió en l’espectador en entrar a l’església.

Finalment, especificar que el visitant pot trobar aquesta església accedint al recinte de la Porciúncula, situat a s’Arenal, on disposa d’aparcament. S’ha d’adquirir una entrada en la recepció del Museu, la qual permet també la visita del Museu, amb excepcionals peces, i a una petita exposició en la qual l’espectador viatja a través de la transformació que va suposar l’inici del turisme a la illa. A més, el visitant podrà visitar cinc espais més de l’illa amb aquesta mateixa entrada, entre els quals es troba el Santuari de Cura o el Monestir de la Real.

L'Església de Cristall, Porciúncula
L'Església de Cristall, Porciúncula