Pollentia-1La ciutat romana de Pol·lèntia, es troba situada a l’exterior de les muralles medievals del centre històric d’Alcúdia. És una de les dues ciutats fundades pel cònsul Quintus Caecilius Metellus, cap de l’expedició romana que va dominar l’illa en l’any 123 a. de C.

Pollentia-2

El jaciment ocupa una superfície d’unes dotze hectàrees i el conjunt inclou el barri residencial de la Portella, on les excavacions han fet visibles dos carrers i diverses cases, i el Fòrum, plaça pública on s’han descobert singulars edificacions com el temple capitolí dedicat al culte imperial.

A partir del segle III d. de C. es va construir una muralla de la qual es conserven cent metres. Als afores de la ciutat, a uns deu minuts a peu, se situa el teatre romà construït a la fi del segle I d. de C. amb una capacitat per a dues mil persones. La ciutat romana va iniciar la seva decadència a partir del segle IV d. de C., especialment després de les invasions de vàndals i bizantins.

Encara que les ruïnes de la ciutat eren conegudes des del segle XVI, les primeres excavacions no es van realitzar fins a principis del segle XX, a causa en bona part de la confusió generada amb el nom de la ciutat ja que es considerava que la ubicació de l’antiga Pollentia havia de coincidir amb l’actual Pollença, població veïna que ha conservat aquesta denominació.

Des de l’any 1957 un equip dirigit per A. Arribas, M. Tarradell i D. Woods realitza una campanya anual d’excavacions, patrocinada per The William L. Bryant Foundation. Durant els treballs s’han fet importants descobriments arqueològics, com un cap de nena de

Pollentia-3

bronze o diverses monedes, que es conserven en el Museu Monogràfic de Pol·lèntia. Les troballes indiquen que aquesta va ser una ciutat rica i refinada, connectada i vinculada econòmicament amb Roma, Hispania i el nord d’Àfrica.

La ciutat romana de Pollentia està qualificada com Bé d’Interès Cultural i també com Conjunt Històric Artístic, juntament amb el centre històric d’Alcúdia.

Ciutat romana de Pol·lèntia, Alcúdia