La tècnica constructiva de la pedra en sec es remunta a la prehistòria, amb exemples com les navetes i els talaiots, i s’estén des del Mediterrani fins al Japó o Cuzco.

pedra en secA les Illes Balears ha creat un paisatge excepcional, per l’abundància i qualitat de les construccions realitzades mitjançant aquest sistema.

El creixement demogràfic succeït a partir de l’edat mitjana va imposar la necessitat d’aconseguir noves superfícies agrícoles.

Els camperols havien de remoure les pedres per convertir la terra en cultivable i, al seu torn, utilitzaven aquest material aixecant aljubs, canalitzacions d’aigua i els característics marges (murs de subjecció en bancals) de la Serra de Tramuntana, entre altres construccions necessàries per al exercici del seu treball.

Les pedres es col·loquen en funció de la forma i mida. Queden unides per efecte de la gravetat, sense utilitzar argamassa ni ciment, el que permet el pas de l’aigua entre els seus intersticis, minimitzant els possibles esfondraments i evitant transportar material des de llocs llunyans a la zona de construcció. Els marges tenen, a més, altres implicacions ambientals especialment remarcables en matèria d’estabilització de vessants i prevenció d’incendis forestals.

L’elevat valor cultural i paisatgístic de la pedra seca ha estat reconegut a escala mundial, des del 28 de novembre de 2018, la tècnica de construcció de la pedra en sec és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. L’objectiu de la declaració és protegir una tècnica ancestral, la contribució a la seva promoció i perquè l’ofici de ‘marger’ no desaparegui.

pedra en sec

 

Més que Pedra organitza tallers d’introducció a l’ofici de la tècnica de la pedra en sec, així com altres activitats dirigides a la divulgació del patrimoni creat mitjançant aquest mètode constructiu. Els tallers són fonamentalment pràctics. En una primera sessió teòrica s’explica la tècnica de construcció i s’aporta informació històrica i arqueològica. Posteriorment, realitzen una restauració real, un treball de principi a fi, seguint les explicacions del mestre marger.

 

pedra-en-sec-1
Els cursos van dirigits tant a persones amb coneixements previs sobre la tècnica, com als que s’introdueixen en aquest camp per primera vegada. D’altra banda, l’Associació Més que pedra, oberta a totes les persones que vulguin col·laborar, treballa en la divulgació del “Art en sec”, promovent el coneixement d’artistes que desenvolupen les seves creacions en l’anomenat “Landart”, utilitzant tècniques de la pedra en sec.