ajuntament-palma-consell-insular-plaza-cort-fachada-4

Interessants mostres del barroc i el neogòtic a Mallorca. Una manera encantadora de gaudir l’estiu a Palma de Mallorca és passejar immersos en l’ombra dels pintorescos carrerons que desemboquen a la Plaça de Cort.

Ajuntament de Palma i Consell Insular. Plaza de Cort

 

 

 

Presidida pel seu ajuntament de façana barroca, al costat del qual destaca el palau del Consell Insular, constitueix el cor administratiu de la ciutat des dels temps de Jaume I.

En 1249 es va organitzar tota l’illa a partir d’un gran municipi, les autoritats executives es deien Jurats, estant assessorats pel Gran i General Consell. Durant la Guerra de Successió dels jurats van donar suport a l’arxiduc Carles. Quan, en 1715, les tropes Felip V entren a la ciutat es crea l’Ajuntament de Palma, que hereta la Casa dels Jurats i el Gran i General Consell, amb el seu mobiliari.

 

L’edifici de l’Ajuntament de Palma va ser construït entre 1649 i 1680 pels arquitectes Pere Bauzá, Miquel Oliver i Bartomeu Calafat. Segueix l’esquema de la casa senyorial mallorquina, en un estil de transició del manierisme al barroc.

ajuntament-palma-consell-insular-plaza-cort-fachada-1

 

Destaca la volada de pi roig amb figures d’atlants i cariàtides, un gran balcó corregut a la planta noble i la façana esculpida pels mestres Jaume Caragol i Francesc Drago, que van signar el seu treball amb un cargol i una sargantana pètries. Adossat a la façana hi ha un banc de pedra, popularment conegut com el Banc dels Vagos. El rellotge situat al frontispici es diu Rellotge d’en Figuera, funciona des de 1863 i va ser construït per Collin a París.

 

Contigu a l’Ajuntament, en l’inici del carrer Palau, trobem el Consell Insular de Mallorca, edifici de façana neogòtica construït el 1882 per albergar la Diputació provincial. Des de 1381 i fins a mitjan segle XIX es trobava en aquest lloc la presó de la ciutat, on ni tan sols faltava sala de tortures. L’arquitecte inicial del projecte va ser Joaquín Pavía Birmingham i va acabar la construcció Joan Guasp en 1885.

El vestíbul de tots dos edificis està obert al públic els dies laborables i s’organitzen visites guiades per a estudiants, prèvia cita a les adreces:

Ajuntament de Palma educacio@palma.es
Consell Insular de Mallorca visitas@conselldemallorca.net

 

Ajuntament de Palma i Consell Insular-plaza-cort-fachada-3

ajuntament-palma-consell-insular-plaza-cort-fachada-2