Les antigues muralles de Palma van ser enderrocades fa dècades, però queden alguns valuosos vestigis que s’han integrat com a elements destacats del nou model de ciutat: els baluards de Sant Pere i del Príncep, en plena façana marítima. Són els únics supervivents dels tretze que, juntament amb vuit portes, jalonaven l’antiga muralla renaixentista que delimitava la Palma anterior a l’Eixample.
La seva posició estratègica els va salvar de la piqueta que als anys 30 del segle XX va acabar amb el 80 per cent de la muralla palmesana. Els baluards no van aparèixer al recinte fortificat fins que va ser necessari emprendre la defensa artillera de la ciutat. Això succeïa al segle XVI, durant les Germanies, i en un moment de forta inseguretat a la Mediterrània. Per això el seu característic perfil en punta de diamant no estigui present a la muralla romana ni en la islàmica, que van precedir i es van integrar en la muralla renaixentista.
En aquella època, els vaixells que arribaven al port de Palma disparaven salves que eren contestades pels baluards. Avui, 400 anys després, aquest ús s’ha perdut però una vista des de les garites ofereix un impressionant panorama de la ciutat i la badia.
I no només això. El baluard de Sant Pere és des de 2004 seu del Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. Erigit entre 1575 i 1578, conegut llavors com Baluard de Santa Caterina, durant 300 anys va subsistir com a espai d’especial interès per a la defensa militar de la ciutat. El 1952, després d’albergar durant dècades la Caserna d’Artilleria de Sant Pere, va deixar de ser un referent defensiu estratègic. En 1963 va ser objecte d’un enderroc parcial provocat i l’Estat va projectar el 1965 la seva reconstrucció immediata. Avui, és un dels conjunts historicoartístics més excel·lents i visitats pels turistes.
Més complexa ha estat l’evolució del baluard del Príncep, a la muralla de Llevant. En els anys 40, contravenint les normatives proteccionistes, l’Estat va construir al sobrebaluard la Caixa de Reclutes, que no va ser enderrocada fins al 2007. Aquesta edificació militar va contribuir en gran part al deteriorament del recinte.
Des de 1985 la seva rehabilitació es considera clau, però no ha estat fins fa pocs anys quan s’ha emprès amb serietat. L’objectiu era convertir-lo en un enorme balcó que obri la ciutat a la mar. El Baluard del Príncep esteia cobert de bastides, les obres avançaren a bon ritme i ja s’adverteix la imponent bellesa que la seva arquitectura renovada aporta al perfil marítim de la ciutat.
Las antiguas murallas de Palma fueron derribadas hace décadas, pero quedan algunos valiosos vestigios que se han integrado como elementos destacados del nuevo modelo de ciudad: los baluartes de Sant Pere y del Príncep, en plena fachada marítima. Son los únicos supervivientes de los trece que, junto con ocho puertas, jalonaban la antigua muralla renacentista que delimitaba la Palma anterior al Ensanche.