claustre gòtic de Sant Francesc de Palma de Mallorca

El Reial Convent de Sant Francesc de Palma, situat a la plaça del mateix nom, té un preciós claustre gòtic perfectament conservat i constitueix una de les principals expressions d’aquest estil arquitectònic a Mallorca.

claustre gòtic de Sant Francesc de Palma de Mallorca

De planta quadrangular irregular, les seves galeries es sustenten sobre fines columnes i arqueries lobulades amb calats de singular bellesa.

Un curt tram de la galeria, format per set arcs de disseny senzill sobre columnes llises de vuit cares, presenta una enorme similitud amb les galeries del Castell de Bellver i el Palau de l’Almudaina. Aquest número vuit i el mateix disseny es repeteixen en les columnes que suporten la volta de la catedral de Palma de Mallorca.

Els claustres constitueixen el nucli i són la peça fonamental dels monestirs, que es van crear a partir de l’època medieval per “fugir del renou”. Al voltant d’aquest cor es construïen els altres elements que organitzaven la vida de les comunitats monacals: l’església, la sala capitular, la cuina, el magatzem i els dormitoris.

claustre gòtic de Sant Francesc de Palma de Mallorca

El claustre conventual de Sant Francesc es va construir entre 1287 i 1390. És l’únic claustre pertanyent a aquesta època que es manté complet avui en dia. Va ser un cenotafi de famílies pertanyents a l’oligarquia palmesana, i conserva lapides funeràries així com emblemes heràldics.

claustre gòtic de Sant Francesc de Palma de Mallorca
La congregació franciscana va estar afavorida pel rei Jaume II i durant els segles XIII i XIV el franciscanisme va tenir molta influència a la vida de Mallorca, sent el convent de Sant Francesc un important centre cultural. A l’església adjacent al claustre es troba el sepulcre del beat i filòsof Ramon Llull.

claustre gòtic de Sant Francesc de Palma de Mallorca

Al centre del jardí monacal, senzill i bonic de Sant Francesc hi ha un pou amb brocal i treball de ferro forjat. Com en tots els claustres, quatre camins conflueixen al pou central. Contemplar aquest bell pati silenciós o passejar sota les arcades gòtiques proporciona una gran sensació de pau, necessària antigament i vital en l’agitació contemporània.

Plaça de Sant Francesc, 7 (Palma de Mallorca)
Horari: de 10:00 a 18:00. Diumenges tancat.