Mallorca celebra el 2013 un important aniversari: es compleixen 300 anys del naixement del Pare Juníper Serra, el apostolat en terres americanes li ha fet passar a la posteritat com un dels més famosos personatges de la cultura religiosa local.

L’Associació d’Amics de Fra Juníper Serra, fundada el 1955 i presidida en l’actualitat per Bartomeu Bestard, desenvolupa una crucial tasca de difusió de l’obra de l’apòstol, nascut a Petra el 1713 i mort a Califòrnia (EUA) el 1784. A petició de l’entitat, el Consell de Mallorca va aprovar el 14 de juny en sessió plenària la declaració del 2013 com a Any Juníper Serra.

L’associació, integrada a la Fundació Pare Serra, gestiona el Museu i Centre d’Estudis de Fra Juníper Serra, ubicat a la localitat natal del beat.

Cada any rep uns tres mil visitants, amb una significativa participació de turistes nord-americans, el que dóna una idea total de la seva integració en els circuits culturals mallorquins i de la seva capacitat com a factor d’atracció d’un turisme religiós i cultural que es desplaça a la illa exclusivament atret per la figura del beat.

El museu, d’estil regionalista mallorquí, projecte de l’arquitecte Gabriel Alomar, exposa una nodrida col·lecció de pintures, estampes, medalles, escultures, relleus, gravats i fotografies, procedents en la seva major part de donacions particulars.

L’entitat també s’ocupa de la conservació de la Casa Pairal on va transcórrer part de la infància de l’apòstol, situada al costat del museu. El convent franciscà de Sant Bernardino, fundat a Petra el 1607, va ser on es va formar el beat, que als 36 anys va abandonar la seva illa natal rumb a Veracruz (Mèxic) per iniciar la seva tasca missionera.

Fill predilecte de Petra, a iniciativa del pare Francesc Torres al municipi mallorquí va dedicar una estàtua a la seva memòria obra de l’escultor Guillem Galmés. El monument va ser erigit a la Plaça Fra Juníper Serra, que va passar a anomenar-se així en erigir el monument amb motiu del 200 aniversari del seu naixement. La seva primera pedra es va col·locar el 21 de juliol de 1913.

Finalment, a 4,5 quilòmetres de Petra i 517 metres sobre el nivell del mar, al Puig de Son Burgues, s’aixeca el santuari i hostatgeria de la Mare de Déu de Bonany, la primera construcció data de 1606 i la seva actual configuració, de 1919 (en el cas del santuari) i de 1896 i 1918 en el de l’hosteria.

L’Associació d’Amics Pare Juníper Serra fa una notable tasca de divulgació d’aquesta figura tan important en el 300 aniversari del seu naixement.

L’entitat, que comença ja a rebre peticions d’informació, visites i entrevistes orientades a la declaració del 2013 com a Any Fra Juníper Serra, cooperarà amb la macroexposició juniperiana de la biblioteca Huntington de San Marino (Califòrnia).

Una cita ineludible que de ben segur reforçarà l’interès que mai ha deixat de despertar el beat mallorquí entre el públic local i estranger.

L'herència espanyola i la contribució a la independència americana
L’herència espanyola i la contribució a la independència americana

Visitas / Visits / Führungen nach Vereinbarung:
Calle Barracart alt 6 07520 Petra, Museo Fray Junipero Serra, Mallorca. Museo y centro de estudios Junípero Serra.