La Catedral de Palma, MallorcaPopularment se la coneix com La Seu. La seva construcció es va iniciar en 1229 i dura tres segles, la qual cosa li resta certa unitat.
La Seu va ser construïda amb marès de les pedreres de Llucmajor (Galdent i Puigderrós), Felanitx, Portals Vells, Campos (Font Santa), Palma (Coll d’en Rabassa, Sa Teulera, Bellver i Son Puigdorfila de Palma) i Santanyí.

La Catedral de Palma, Mallorca

El 1931, l’edifici va ser declarat Monument Històric-artístic.

De planta rectangular, té tres capelles paral·leles a la capçalera i capelles laterals entre els contraforts.

 

La Seu és la segona catedral gòtica -després de Beauvais (França)- de major altura de la nau entre les d’estil gòtic europees. L’altíssima nau central de gairebé 44 metres exigeix robusts contraforts i doble solució de grans arcbotants, a causa de la diferència d’altura entre la nau central i els laterals. La coberta es soluciona amb voltes de creueria. Sorprenentment l’Esglèsia parroquial de Sant Miquel de Llucmajor, és la segona esglèsia més gran de Mallorca després de la Catedral de Palma.

Els catorze pilars octogonals, esvelts i sense columnetes adossades, suporten la coberta i assoleixen la màxima altura permesa pel material utilitzat, aquests pilars poden ser considerats com una autèntica meravella arquitectònica des del punt de vista de l’enginyeria, oferint un ampli espai interior de 6.600 m² construïts.

Recentment, en un dels absis laterals, s’ha instal·lat un gran mural ceràmic, obra de Miquel Barceló.

La catedral de Palma consta d’un interessant museu, al qual podrem accedir a través de la casa de l’Almoina, al costat de la torre del campanar.

Solucions externes

Al seu costat sud, que mira cap a la badia de Palma, és prodigiós en la seva teoria d’altíssims contraforts com els pals d’un navili prest a salpar.

La Catedral de Palma, Mallorca


Rosassa

És la catedral amb la major rosassa del món gòtic, amb un diàmetre d’al voltant de 13,8 m i uns 100 m². La rosassa està situada sobre l’altar central a la capçalera, i no als peus com és habitual.

Podrem apreciar els meravellosos jocs de llums del sol en l’interior de la façana principal, dues vegades a l’any: a mitjan novembre i en els primers dies de febrer, si no hi ha nuvolositat, abans de les vuit del matí. Els raigs del sol penetren per la rosassa major dibuixant dues rosasses, un de vidre de la façana principal i un altre d’il·lusió.

La Catedral de Palma de Mallorca

La Catedral de Palma de Mallorca