A uns pocs quilòmetres, sortint del poble de Sineu es troba aquesta extensa possessió anomenada Defla o Adefla, envoltada d’extenses terres de cultiu i un ufanós bosc que precedeix a les cases de la possessió.

Tancades dins d’una illa constituïda per una bona parcel·la de construccions anomenades les Cases de Defla, mansió senyorial amb accés per un recinte alt al qual s’entra per una gran arcada ennoblida pel noble escut de marbre blanc del llinatge Rossinyol.

Defla era un rafal islàmic que apareix al Llibre del Repartiment de Jaume I amb la ressenya següent: «Rahal Adeffla Exarquia, de VIII jovades, a Bernat Pocasanch de Barcelona, a Bernat Tortosa i a Arnau Pocasanch» (la traducció del topònim seria “rafal oriental del baladre”). Des del segle XIV fou propietat dels Rossinyol, cognominats Rossinyol de Defla. L’any 1378 era de Pere Rossinyol i ja s’hi documenta la torre.

Cases de Defla
Cases de Defla

Dins el primer recinte, es distingeixen les cases de bella entrada, també adornades del mateix escut de la família ja esmentada.

Cal anotar a la part dreta del tancat una edificació en forma de capella on se solia celebrar missa els diumenges durant l’estiu.

Aquesta capella, ornamentada per una façana d’estil gòtic, amb l’entrada està encapçalada per dos lleons de fang amb forma allargada. L’interior només té l’altar major davant de la capella i a la part esquerra un sepulcre de marbre blanc que conté les restes de Carlos d’Espanya.

Actualment Defla està en fase de restauració, es podrà visitar la propera temporada amb permís del seu actual propietari Ferran de España y Morell, Comte d’Espanya.

Cases de Defla
Cases de Defla
Cases de Defla