Al carrer del Temple número 9, entre les Avingudes i la plaça de Sant Francesc, hi ha un edifici d’habitatges abandonat, construït sobre un arc, amb aspecte de porta fortificada. No ens engana: cobreix unes torres islàmiques i donava accés a l’antiga fortalesa del Temple.

El Temple continua oferint un servei a Palma de Mallorca

Els templaris van rebre, en recompensa per la seva ajuda a la conquesta de Mallorca, propietats que comprenien una cinquena part de l’illa. Jaume I havia estat educat i protegit fins a la seva coronació per la Orden del Temple, complint el desig de la seva mare, Maria de Montpeller.

Els cavallers van establir el Castell del Temple a l’Almudaina de Gumara, fortalesa àrab situada al costat de les muralles que van intentar protegir la Medina Mayurqa conquerida.

Allà custodiaven el botí sostret als musulmans i l’arxiu reial, i van construir, entre 1.091 i 1.153, l’Església, un dels escassos exemples de l’art romànic a Mallorca. De l’edifici original es conserva l’atri, on podem contemplar dues fonts en forma de casc templari i un enteixinat mudèjar. També són d’estil romànic les dues capelles del primer tram de l’església.

El Temple continua oferint un servei a Palma de Mallorca

El Museu de Mallorca guarda el retaule de San Bernardo de Claraval en estil franc gòtic, procedent de l’església del Temple.

Després de la desaparició de l’orde del Temple les seves propietats van passar als cavallers de Sant Joan (Ordre de Malta) i, posteriorment, van anar canviant d’amo fins que a finals del segle XIX el Castell del Temple va adquirir una finalitat social. Al 1889 la Comtessa de Ayamans, Leocadia Togores Zaforteza, i Sor Maria Ramis Munar van comprar la fortalesa, fundant-hi la Llar del Temple, per asilar a nenes òrfenes i necessitades.

Les trinitàries terciàries segueixen mantenint-lo en actiu, amb diferents programes que preparen a les nenes per a la vida adulta.

Es tracta, per tant, d’una capella privada però l’atri està sempre obert. En ell podem contemplar els elements romànics de l’edifici original.

És possible visitar l’interior de l’església comunicant amb les trinitàries de la Llar del Temple, al telèfon 971 711 154.
www.trinitariasmallorca.org

El Temple continua oferint un servei a Palma de Mallorca

El Temple continua oferint un servei a Palma de Mallorca