museum-can-prunera-soller

El 1911, després d’haver amassat una fortuna amb el comerç de fruita, verdura i licors, Joan Magraner i Margalida Vicens inauguren la seva mansió modernista al carrer Lluna de Sóller..

 

Can Prunera, Museu Modernista

Un segle després, la Fundació Tren de l’Art va adquirir la propietat i la va restaurar, retornant-li tota la seva esplendor. Una terrible plaga va assolar els fruiters de la vall de Sóller a 1865, provocant un moviment migratori cap a França i Centre Amèrica. Els sollerics que van tornar a Mallorca enriquits van portar amb ells el gust per l’art nouveau, reflectint-ho en les cases que van construir.

Can Prunera constitueix, al costat del Banc de Sóller i l’església de Sant Bartomeu, la mostra més representativa del modernisme a aquest poble de la Serra de Tramuntana

Els tres edificis comparteixen opulència i la pedra de Muleta de les seves façanes. Probablement, van ser dissenyats pel mateix arquitecte, Joan Rubió i Bellver, tot i que la documentació no confirma la seva autoria en el cas de Can Prunera, podent haver estat creada per constructors locals.

El Museu Modernista de Can Prunera exposa el mobiliari original de la casa, ricament decorat amb treballs de marqueteria, que inclou taules, cadires, llits, armaris, vitrines i un piano.

La façana està adornada amb formes sinuoses i motius vegetals, en la pedra dels seus carreus i el treball de forja. Els sòls de rajola hidràulica, amb vius colors, formen dissenys geomètrics i florals. Finalment, les imatges d’estuc dels sostres van des dels motius de caça al menjador principal a les flors d’estil modernista al despatx del primer propietari de Can Prunera. 

Can Prunera, Museu Modernista, Sóller

Les vidrieres a l’àcid faciliten la vista i el pas de la llum des del carrer Lluna al pati posterior de Can Prunera. S’hi mostren escultures de la Col·lecció d’Art Serra. Pertanyen a aquesta col·lecció les obres en exposició permanent. Es tracta de treballs en paper de Joan Miró, Toulouse-Lautrec, Paul Klee i Fernand Léger, entre altres artistes, així com de pintors mallorquins o relacionats amb l’illa: Santiago Rusiñol, Joaquim Mir, Joan Fuster i Miquel Barceló. El soterrani de Can Prunera acull les exposicions temporals. S’ha mostrat l’obra dels mallorquins Jaume Mir i Malena Tous, l’escocès establert a Sóller Geoff MacEwan i el pintor italià Aligi Sassu.

També es poden visitar en exposició permanent la col·lecció de nines antigues de León López i els quadres de l’artista solleric Juli Ramis. 

 

Museu Modernista Can Prunera
Carrer LLuna, 86. Sóller / Horari d’estiu: 1 de març a 30 d’octubre de 10:30 a 18:30 h. Horari d’hivern: 1 de novembre a 28 de febrer de 10:30-18:30 (dilluns tancat).
Preu entrada: 5 euros. Preus especials per a estudiants, jubilats i grups: 3 euros.

 

Can Prunera, Museu Modernista, Sóller

Can Prunera, Museu Modernista, Sóller, Mallorca