Santanyí

En 1571 la vila de Santanyí va construir una muralla que la protegís dels saquejos sarraïns, avui podem accedir al centre del poble per la seva Porta Murada.

 

Santanyí

 

 

Carrers sinuosos, plenes de boniques tendes, que combinen art, moda i jazz, ens condueixen fins a la plaça de l’Ajuntament i l’església de Sant Andreu (s. XVIII-XIX).

A l’interior de l’església parroquial de Sant Andreu trobem un espectacular òrgan (1.762), obra de Jordi Bosch. Es va construir per al convent de Santo Domingo a Palma i va ser traslladat a aquesta parròquia en 1.837.

Des del presbiteri de Sant Andreu accedim a la capella del Roser o “església vella” de Santanyí, una bella capella d’estil gòtic (s.XIV), la decoració austera del qual li confereix major misticisme. Oposada a l’església, una cancel·la dóna accés al romàntic i ombrívol pati de la casa rectoral, construïda entre els segles XVI i XVIII. També és possible visitar el Museu Parroquial els dimecres i dissabtes de 10:00 a 12:30.

santanyi-cala-figuera-paseo-stroll-1

Santanyí té un important dinamisme cultural, centrat en la pintura, la música i la poesia. El seu Teatre Principal (c/ Bisbe Verger, 38) manté programació estable durant tot l’any, estant obert de divendres a diumenge, amb obres teatrals, conferències i presentacions literàries. Al costat del Teatre Principal de Santanyí hi ha un original edifici de pedra seca, envoltat per un jardí. Es tracta d’un aljub construït al segle XVIII, amb capacitat per 3.000 litres d’aigua. Tots els veïns de Santanyí tenen dret a treure aigua d’ell, en cas de necessitar-ho.

Santanyí. Mallorca

Les pedreres del municipi proveeixen a l’arquitectura mallorquina la característica pedra de Santanyí de color daurat, amb la qual s’han construït des de la catedral de Palma fins als hotels contemporanis, passant per cases de camp.

Finalment, no hem de deixar de visitar la infinitat de cales properes a Santanyí, i les seves precioses aigües cristal·lines en tota la gamma de l’esmeralda. Destaca Cala Figuera on podem passejar i menjar un excel·lent peix acabat de portar per la floteta de llaüts locals.

Santanyí. Cala Figuera, Mallorca