iglesia-esglesia-church-Kirche-Sant-Miquel-Mallorca

Recorrerem els carrers principals de la ciutat de Palma, visitant les primeres esglésies fundades després de la conquesta de Mallorca.

 

iglesia-esglesia-church-Kirche-Sant-Jaume-Mallorca-2

 

 

Iniciem la ruta a Santa Creu, a la cantonada dels carrers Santa Creu i Sant Llorenç.

És una bella església poc visitada, construïda en estil gòtic, amb una sola nau i volta de creueria. Conserva retaules d’aquesta època i un altar major del barroc.

 

Baixant per Jaume III, arribem a un preciós carreró, davant de la plaça Joan Carles I. És el carrer Sant Jaume, on es troba l’església de mateix nom. Les obres d’aquesta església es van iniciar en 1320 i, en correspondència amb el seu aspecte de petita catedral gòtica, van durar fins al segle XVIII.

 

iglesia-esglesia-church-Kirche-Sant-Jaume-MallorcaEs tracta d’un temple de planta rectangular en sis trams, amb coberta de creueria suportada per pilastres i on els seus capitells s’adornen amb decoració vegetal. L’absis pentagonal i la planta central estan envoltats de capelles. L’església de Sant Jaume es trobava sota la protecció de la corona de Mallorca i va prendre el nom de Jaume I i el seu fill Jaume II.

iglesia-esglesia-church-Kirche-abside-Sant-Jaume-MallorcaTornant a la plaça, ens dirigim a la Rambla. D’aquí parteix la costa de Sa Pols, que ens porta fins a la tercera església en el nostre recorregut: Sant Miquel. La construcció de l’actual temple es va iniciar al segle XIV, seguint un model gòtic. L’església anterior havia estat construïda sobre la mesquita major de Medina Mayurqa, on, segons la tradició, es va celebrar la primera missa quan Jaume I va entrar a la ciutat el 31 de desembre de 1229. De l’església gòtica es conserva únicament el campanar (1320 ) i el portal major (1391), obra de l’escultor Pere de Sant Joan, així com la volta de creueria i les capelles laterals.

Finalment, seguint els carrers Sant Miquel i Colom, arribem a la plaça de l’Ajuntament. A la seva esquena està Santa Eulàlia, construïda seguint el model gòtic català, la seva façana actual és neogòtica (1903). Al seu interior podrem veure el Crist de la Conquesta, probablement donat per Jaume I a la que va ser l’església més important de Palma durant el segle XIII.

iglesia-esglesia-church-Kirche-Sant-Miquel-Mallorca-2