A les entranyes de Palma, entre els carrers de la seva antiga ciutat intramurs, el vianant es creua amb nombrosos patis mallorquins en els quals la història, l’art i el temps han deixat petjada en aquestes memòries del passat.
No obstant això, es considera com un dels més emblemàtics el pati del casal de Can Vivot, el qual s’obre als ulls del seu admirador al número 4 del carrer Can Savellà.
El casal, que va ser declarat BIC a l’any 1973, s’alça sobre una base medieval amb una important reforma de finals del segle XVII i principis del XVIII. Aquesta reforma, impulsada pel seu propietari, Joan Sureda i Villalonga, llavors Primer Marquès de Vivot, va derivar tant en la modificació de l’habitatge com del pati, donant lloc a l’edifici que avui es pot contemplar des del carrer.
Es tracta d’un lloc amb una rellevant història per a l’illa de Mallorca, i fins i tot per a Espanya, ja que va ser aquest el lloc en el qual es va tramar la conspiració felipista a favor dels Borbons durant la Guerra de Successió (1701-1713). De fet, els ideals polítics de l’època són reflectits a la seva estètica, ja que es considera el pati de Can Vivot com un dels més representatius de l’estil borbònic, sobretot per l’ús de les columnes amb un èntasi fortament pronunciat. De fet aquestes columnes, al costat de la lleugeresa dels seus arcs i voltes que centren la vista a l’escalinata del fons, el converteixen en un espai elegant on tots els elements estan lligats entre si sense distorsionar-se.
Lloc d’esbarjo per a nens i enamorats, espai de recer davant la pluja o punt de tertúlia, van ser alguns dels usos d’aquest emblemàtic casal de Palma, que sens dubte va causar i segueix causant fascinació en aquells que tenen el plaer d’aturar-se per a apreciar-lo.