Una de les escasses mostres de l’arquitectura àrab conservades a Mallorca són els Banys Àrabs, de principis del del segle XII, ubicats al casc històric de Palma, al jardí interior de la casa senyorial de Can Fontiroig.
Únicament es conserva la sala central —destinada a banys calents— i una altra sala annexa. S’accedeix a aquestes sales per un portal amb arc de ferradura.
La sala central, de planta quadrada i composta per dotze columnes i amb arcs de ferradura, està presidida per una cúpula feta de maons amb cinc claraboies amb propòsits d’il·luminació i d’evacuació de vapor, les petxines a penes conserven unes lleus traces de la seva decoració original.
La sala annexa posseeix un corredor lateral amb coberta de volta de mig punt i és de planta rectangular.
Se sospita que es van recuperar i van aprofitar materials d’altres edificis —de època bizantina o visigoda— per a la seva construcció, per la diversitat estilística dels capitells de les columnes.
Existeix la possibilitat d’observar conductes d’aigua calenta o vapor i restes de xemeneies.
Les funcions de vestidor, les realitzava una estada accessible des d’un corredor estret, on s’entrava a la sala tèbia, avantsala de la càmera calenta o hammam. Per finalitzar el recorregut, faltaria la sala de bany freda —equivalent al frigidarium romà—, de la qual no queda constància.
Madina Mayurqa, actualment coneguda com Palma, va ser una ciutat refundada pels àrabs sobre restes romanes. A partir del segle X, els àrabs van realitzar un complex sistema hidràulic per al centre urbà i la seva horta, a més de transformar l’antiga ciutat.
L’alcàsser àrab conegut com l’Almudaina també va ser edificat pels musulmans, encara que va ser transformat en la conquesta catalana a partir del segle XIII.
Més informació: Can Serra, 7 – Palma de Mallorca. Tel. 971 721 549 .
Entrada: 2,50 €, nens fins a 10 anys entrada gratuïta.
Horari: 09:30 a 19:00 h de Desembre a Març i de 09:30 a 20:00 h d’Abril a Novembre.