jardines-de-la-misericordia-botanico-palma-de-mallorca-1Al peu de l’edifici que alberga la seu cultural del Consell Insular de Mallorca estan als Jardins de la Misericòrdia. Es tracta d’un petit parc encantador, amb l’ambient que s’espera d’un jardí públic clàssic: abundant vegetació, zones de clars i ombra i agradables racons on seure a llegir.

jardines-de-la-misericordia-botanico-palma-de-mallorca-ficus-4

 

 

Destaca un enorme arbre centenari ( ficus macropylle ) portat des d’Austràlia i plantat en aquest emplaçament en 1830. Antigament, en aquest lloc s’emplaçava el Jardí Botànic de Palma, que va ser promogut pel capità general Josep Maria d’Alós i Mora en 1827 per impulsar els estudis botànics i proporcionar plantes medicinals a la farmàcia de l’Hospital General de Mallorca. El disseny del jardí va ser projectat en 1896 per l’arquitecte municipal Josep Guasp, i en els anys 30 del passat segle es va habilitar com a parc públic.

jardines-de-la-misericordia-botanico-palma-de-mallorca
L’antic edifici de la Misericòrdia era la seu d’una institució de caritat, que acollia pobres, orfes i ancians, fundada pels jesuïtes el 1565. A finals del segle XIX la Misericòrdia incloïa una escola, escola de música i dibuix, biblioteca i tallers d’aprenentatge d’oficis, així com l’Escola Tipogràfica Provincial. Actualment, l’edifici és propietat del Consell Insular de Mallorca i acull, entre altres institucions, la Biblioteca Lluís Alemany especialitzada en temàtica balear.
jardines-de-la-misericordia-botanico-palma-de-mallorca-ficus-2
El 1989 aquest espai va començar a decorar-se amb escultures d’artistes locals i internacionals. Inclou, entre altres, obres d’art de l’escultor austríac Ben Jacober ( “Biblioteca Misericordiana”, 1988 ), de Joan Cunill (“Ull vertical”, 2006 ) i de Joan Costa (“L’ origen”, 1988 ).

El Jardí de la Misericòrdia està envoltat d’un mur enreixat i s’accedeix a ell per una portalada d’estil regionalista, construïda a principis del segle XX. Aquest “aïllament” contribueix a aportar la sensació de trobar-se en món recollit i serè, és un bell i tranquil lloc per descansar al mig de la ciutat.

jardines-de-la-misericordia-botanico-palma-de-mallorca-ficus-3

Jardins de la Misericòrdia: carrer del Jardí Botànic, a l’inici de la Via Roma.
Horari: de dilluns a divendres de 9:00 a 20:30 . Dissabtes de 9:30-13:45 / Entrada gratuïta.

El primer i tercer dissabte de cada mes acull la Fira del Col·leccionista, amb venda de llibres, còmics i vinils antics i d’ocasió.

jardines-de-la-misericordia-botanico-palma-de-mallorca-ficus