Quan fos que va sorgir la figureta del Siurell, s’han atribuït a aquesta petita flauta forces màgiques. Els vents de Mallorca, Gregal, Llevant, Xaloc, Migjorn, Llebeig, Ponent, Mestral i Tramuntana, inspiraven algunes vegades gran temor. Per als seus habitants eren forces incontrolables de la naturalesa a les quals estaven exposats sense remei, i empraven les xiulades del Siurell com un tipus de tótem davant els vents tempestuosos.
Història
El seu origen es remunta a èpoques ancestrals. Hi ha qui pensa que ve d’una antiga joguina àrab.
A Mallorca l’opinió popular és que els fenicis els varen importar, també hi ha formes similars a Cerdenya, Eivissa i Creta.
Les formes similars de Creta es troben al museu d’Hiraclion procedents d’unes excavacions del Palau de Knossos.
També es pensa que poren venir dels grecs molts de segles abans de Jesucrist.
Els siurells són un misteri. No es sap quina és la seva antigüetat, ni el seu significat ni el seu origen. Hi ha qui pensa que només és una joguina però també es demanen si té un valor religiós.
Algunes coincidències i similituts ho tenen enllaçat amb l’arqueologia de Creta, chipriota, grega, sarda.
A Segovia hi ha figures similars també amb xiulet però el Siurell manifiesta caracteristiques amb danses folclòriques mallorquines.
Descobriments moderns posen els antecedents del Siurell cap el segle dotze.
El cas és que molts d’investigadors estàn cercant el vertader origen del Siurell però nomès tenen hipòtesis sense arribar a cap conclusió definitiva.
Fabricació
El Siurell és una peça de fang posada damunt una peanya, amb un xiulet, està emblanquinada i pintada amb pinzellades verdes i vermelles. Es comença per modelar les diferents parts de la peça que s’afegeixen una l’altra amb un fang més clar que és diu llamuga. Després es confecciona el xiulet, és la peça fonamental del siurell ja que li dóna el nom.
Quan està cuita es dóna un bany de calç. A continuació es pinta amb pinzellades de color verd i vermell.