Can Balaguer és al centre de Palma, al costat de la comercial Jaume III i el passeig del Born. Una rehabilitació de sis anys, portada a terme per l’Ajuntament, permet visualitzar com era la casa senyorial tradicional a la ciutat de Palma i la seva evolució entre els segles XVI i XX, reproduint les decoracions de cada època.

Can Balaguer, una mostra permanent del passat senyorial a Palma
Can Balaguer, una mostra permanent del passat senyorial a Palma

El casal va ser construït en la primera meitat del segle XVIII en estil barroc pel primer marquès del Reguer, Francesc Amer Montaner i Dameto, qui havia estat gentilhome de càmera de Felip V.

L’exposició “Un nou espai per a la ciutat”, situada al pati, ens explica la reforma realitzada per convertir-lo en un acollidor museu, així com l’evolució de les cases nobles de Palma, segons els estils arquitectònics i gustos de cada moment.

D’altra banda, la planta noble acull l’exposició permanent “La casa possible”, rica mostra de mobles mallorquins, ceràmica i part de la col·lecció particular de l’últim propietari, Josep Balaguer. Hi destaquen pintures dels artistes modernistes Antoni Gelabert i Anglada Camarasa, així com un òrgan Walcker adquirit pel músic i empresari inquer.

L’entrada al preciós i pati d’arcs rebaixats està precedida per unes espectaculars portes amb característiques baldes en forma de mans. La col·lecció permanent gira al voltant d’aquest espai, mostrant l’exquisida tasca de rehabilitació duta a terme després d’un acord entre l’Ajuntament i el Cercle de Belles Arts, últim habitant de la supèrbia mansió.

Can Balaguer, Palma. Mallorca.
Can Balaguer, Palma.

Al llarg de l’exposició coneixerem com les cases senyorials es distribuïen en una sèrie d’estades públiques i privades, encara que aquestes últimes es decoraven amb intenció de ser mostrades i reflectir la riquesa i poder dels seus propietaris. Així, l’alcova està coberta de rics velluts, l’òrgan resulta imponent o la sala Lluís XV es revesteix de preciosos teixits, reinterpretació de l’estil rococó.

Can Balaguer, una mostra permanent del passat senyorial a Palma
Can Balaguer. Carrer Unió, 3. Palma, Mallorca. T: 971 225 900