Category: La Nostra Gent
L’Arxiduc Lluís Salvador: turista número 1 de Mallorca
A la costa de Valldemossa i Deià trobem un dels paisatges més bells de Mallorca. Allà la Serra de Tramuntana, coberta per pins i oliveres, es precipita fins precioses cales cristal·lines d’espectaculars colors.
Antoni Bennassar, el tuareg de la pintura al pastell
Al món de l’art i concretament el de la pintura, sempre hem conegut com tècniques la pintura a l’oli, l’aquarel·la i el dibuix, però d’entra elles emergeix una que és completament desconeguda, intentant donar-se a conèixer en aquest món tan complicat, i és aquí on trobem el manacorí Toni Bennassar, mestre i defensor d’aquesta tècnica, un autèntic lluitador en un desert ple d’oasis ja delimitats, un tuareg de la pintura al pastell.
Joan Mir, Luis Salom i Joan Perelló, els nostres pilots més joves i més internacionals
Luis Salom 39
Luis Salom va néixer a Mallorca el 7 d’agost de 1991, es va estrenar en el Campionat del Món de 125cc l’any 2009.
Miquela Lladó, una cantautora en plena maduresa creativa
Entrevista a Miquelina Lladó
El 1981 va fundar Musica Nostra i gairebé 30 anys després el grup és encara una referència entre els amants de la música tradicional. Però la trajectòria de Miquela Lladó és més àmplia: arrenca el 1967 i ha fructificat en una llarga carrera en solitari esquitxada de companyies de luxe i barreja de cultures. Després de portar les seves cançons per tot Europa, el 2004 la cantautora mallorquina es va retrobar amb si mateixa a “Com un ventall”.
Ramón Llull (1232 – 1316)
Ramon Llull (1232 – 1316), també conegut com Raimundo Lulio, va esser un beat, filòsof i teòleg mallorquí. A més de ser el primer autor que va utilitzar una llengua neolatina per a expressar coneixements filosòfics, científics i tècnics i de destacar per una aguda percepció que li va permetre anticipar molts conceptes i descobriments, va esser el creador del català literari, amb un super domini de l’idioma.
Arturo Sintes: “El ciclisme viu un moment històric a les Balears”
Arturo Sintes, president de la Federació Balear de Ciclisme, assegura que el velòdrom Palma Arena permetrà recuperar el prestigi que van tenir les illes fa anys.
Santa Catalina Thomàs
Religiosa agustina nascuda a Valldemossa (Mallorca), l’1 de maig de 1531. Òrfena de pare i mare des de la seva tendra edat, va haver de recollir-se a casa dels seus oncles, qui amb el seu aspre tracte van exercitar la seva paciència i humilitat, que tan sublims exemples va mostrar durant la seva vida.
Maria Antònia Salvà
Maria Antònia Salvà de La Llapassa i Ripoll (Palma de Mallorca, 1869 – Llucmajor, 1958), és la primera poeta moderna en catalá.
Joan Binimelis i les torres de defensa
Joan Binimelis i Garcia (Manacor, 1538 – Palma, 1616) fou un sacerdot, metge, historiador, geògraf i astrònom mallorquí.
Francesc de Borja Moll i Casasnovas
Francesc de Borja Moll i Casasnovas, va ser filòleg, lingüista, dialectòleg i editor. Va estudiar humanitats, filosofia i teologia al seminari de la seva ciutat natal, als 13 anys va començar a escriure als periòdics de Menorca.
Antoni Maria Alcover i Sureda
Antoni Maria Alcover i Sureda (Santa Cirga, Manacor, 1862 – Palma, 1932) va ser un escritor mallorquí modernista, eclesiàstic, lingüista, folclorista i publicista.
Cristòfol Veny Melià, Arqueòleg i prevere
Arqueòleg i prevere. Va tenir una destacada labor científica i va realitzar les importants excavacions arqueològiques a les illes de Mallorca i de Menorca, amb una vida dedicada a aquesta disciplina, que l’ha convertit en un referent inqüestionable en temes sobre la prehistòria balear, matèria que ha difós a través de destacades publicacions especialitzades.
Jorge Lorenzo, el mallorquí més ràpid
Entrevista a Jorge Lorenzo – Circuit de Catalunya
Revista Más Mallorca va estar al “Gran Premi Cinzano de Catalunya”, entrevistem el nostre pilot mallorquí Jorge Lorenzo, a més d’estar amb tots els pilots de les tres cilindrades.
Paquita Tomás: “El meu èxit rau en la meva naturalitat”
Des de que el 1998 es va presentar al concurs d’Antena 3 “Un menú de 7 estrellas”, Paquita Tomás no ha parat. Llavors es guanyava la vida com a professora de pintura, activitat que va aparcar en favor de la qual ocupa tot el seu temps: la cuina.
Jorge Lorenzo Tricampió del món
En el seu 15è aniversari, es va convertir en el pilot més jove en participar en un Gran Premi de Motociclisme, després de participar en la segona sessió de classificació del Gran Premi de Jerez de l’any 2002 en la categoria de 125cc.
Josep Maria Quadrado i Nieto
Josep Maria Quadrado i Nieto (Ciutadella, 1819 – Palma de Mallorca, 1896). Historiador, periodista, escriptor i arqueòleg espanyol. Va estudiar a Palma de Mallorca i va ser arxiver general de les Illes Balears. Va estudiar alguns autors catalans medievals, com Ramon Llull, Ausiàs March i els cronistes.
Naixement del Rei Jaume I
Jaume I el Conqueridor va néixer a Montpellier (França) en 1208, fill de Pere I el Catòlic, rei d’Aragó i Comte de Barcelona, i de María de Montpellier. Va ser Rei d’Aragó (1213-1276), de València (1239-76) i de Mallorca (1229-1276), Comte de Barcelona (1213-1276), i senyor de Montpellier (1219-1276).
Regnat del rei Jaume I (II)
El començament del seu regnat va estar marcat per la batalla de Muret (1213), en la qual va morir el seu pare Pere II el Catòlic, deixant al petit Jaume sota la custòdia de Simón de Monfort, el vencedor de Muret, que el va retenir com a ostatge fins que per ordre del Papa Inocencio III va ser lliurat als Templaris en 1214.
Jaume I – La conquesta de València (V)
A diferència de la de Mallorca va ser feta amb un important contingent d’aragonesos. De fet, en 1231 Jaume I es va reunir amb el noble Blasco de Alagón i el mestra de l’Ordre Militar de l’Hospital a Alcañiz per fixar un pla de conquesta de les terres valencianes.
Jaume I – La conquesta de les Pitiüses (IV)
Cada any i en els primers dies d’agost, Eivissa celebra les ‘Festes de la Terra’, en commemoració de la victòria aconseguida per les tropes catalanes sobre els musulmans que l’ocupaven des de feia diversos segles.
Jaume I – La conquesta de Mallorca (III)
Després de la derrota dels musulmans en les Navas de Tolosa (1212), Jaume I emprèn l’expansió del regne per la Mediterrània. Procés inscrit en el marc global de la política dels regnes cristians peninsulars, es va constituir en part fonamental pel programa propiciat pel monarca a partir de 1228
El vi mallorquí, un sector en expansió
Les Bodegues Macià Batle s’ubiquen en el terme municipal de Santa Maria del Camí, al cor de Mallorca. L’empresa va iniciar la seva etapa en 1856 i avui és una de les més arrelades de l’illa. Els seus vins negre, blanc, rosat i reserva amb Denominació d’Origen Binissalem-Mallorca s’exporten a tota Europa (sobre tot Alemanya, el Regne Unit i Suïssa),
Joan Llaneras, el mallorquí d’or
El mallorquí Joan Llaneras, medalla d’or de ciclisme en pista en els Jocs Olímpics de Pequín 2008 i Sydney 2000, és un expert coneixedor dels millors racons de Mallorca per muntar en bicicleta. ‘Porrerenc’, de 39 anys, quan era petit mai no va pensar que la seva afició per la ‘dues rodes’ fora una mica més que un joc.
Francina Armengol, “Mallorca gaudeix de meravelles reconegudes mundialment”
“Els turistes han d’endinsar-se en el nostre paisatge i la nostra gent”. Armengol situa el futur en la qualitat i la innovació. La presidenta del Consell de Mallorca té com sempre un atrafegat matí de feina. Al seu despatx oficial, lluminós i de llargs finestrals,
Francisca Llabrés, una artista conceptual i compromesa
L’escultora i pintora Francisca Llabrés és una de les artistes més rebatejades de Mallorca. Nascuda el 1955 a Palma, viu des de sempre a Establiments, on posseeix la seva residència i el seu taller. Allà treballa de 4 a 5 hores diàries. La seva obra ens mostra com és capaç d’extreure de la duresa de les pedres les formes més subtils i tendres: