Santa Catalina Thomàs, única santa mallorquinaReligiosa agustina nascuda a Valldemossa (Mallorca), l’1 de maig de 1531. Òrfena de pare i mare des de la seva tendra edat, va haver de recollir-se a casa dels seus oncles, qui amb el seu aspre tracte van exercitar la seva paciència i humilitat, que tan sublims exemples va mostrar durant la seva vida.

Santa Catalina Thomàs, única santa mallorquina

Als dinou anys, després d’haver cridat inútilment a la porta de diversos convents, va ser admesa al convent de “Canonesas Agustinas de Santa Magdalena” de Palma.

Tota la seva vida es va desenvolupar en un ambient sobrenatural i diví. A pesar de la seva manca de lletres i del seu humil estat de germana llega, els personatges més cèlebres del seu temps la consultaven com a oracle diví.

Va morir en 1572 als 43 anys, i el seu cos virginal es troba encara incorrupte en el citat convent.

Va ser Beatifica en 1792 i venerada com Santa des de 1930. En Valldemossa es conserva la seva humil casa natal.

Santa Catalina Thomàs, única santa mallorquina

 

Santa mallorquina

Santa Catalina Thomàs, única santa mallorquina, és una imatge molt volguda a l’illa. Per això, moltes festes patronals se celebren en el seu honor. Entre elles destaca la de la localitat de Valldemossa en la qual va néixer la beata.

Després de la missa en la Parròquia de San Bartolomé, que se celebra en el seu honor, hi ha una processó amb la relíquia de Santa Catalina Thomàs pels principals carrers del poble, encapçalada per “la beateta”, “s’Hereva” i les dames d’honor, seguides de la figura de la santa i tancant la comitiva, les autoritats i nombroses persones vestides de pagès.