Al món de l’art i concretament el de la pintura, sempre hem conegut com tècniques la pintura a l’oli, l’aquarel·la i el dibuix, però d’entra elles emergeix una que és completament desconeguda, intentant donar-se a conèixer en aquest món tan complicat, i és aquí on trobem el manacorí Toni Bennassar, mestre i defensor d’aquesta tècnica, un autèntic lluitador en un desert ple d’oasis ja delimitats, un tuareg de la pintura al pastell.
Toni, que és la tècnica al pastell?
La pintura al pastell és una tècnica pictòrica que consisteix en l’aplicació de colors en sec sobre paper o un altre suport. Molts historiadors coincideixen que la tècnica del pastell apareix en un primer moment molt lligada al dibuix, i com a font important podem citar “Il llibre dell ‘art” de Cennino Cennini, escrit a principis del segle XV, o a finals d’aquesta centúria en 1495 Leonardo da Vinci esmenta una tècnica anomenada “la manera dels colors secs”.
El resultat pot arribar a superar les tècniques de sempre?
Sí, estic completament convençut. No obstant això, el pastell treballat com “imitació a l’oli”, és a dir, amb resultats que poden igualar o superar no és una novetat d’avui dia.
En el període del Rococó francès al s. XVIII el pastell va viure la seva “època daurada” fins al punt que pintors com Le brun o Maurici Quentin de la Tour, van gaudir de gran prestigi internacional, aquest últim, conegut també com “li prince des pastellistes” va entrar a l’acadèmia com “Peintre de portraits au pastís” i en 1750 va ser nomenat pintor del rei. Substituint completament a qualsevol pintor de tall clàssic que utilitzés la tècnica de l’oli.
França està al capdavant d’aquesta tècnica, veus futur a Espanya?
A Espanya tenim la gran sort de tenir una associació com és ASPAS (Asociación de Pastelistas Españoles) on aglutina no només els millors pastelistes espanyols, sinó, també molts de nivell internacional. Des de la seva constitució l’any 2007, per un petit grup de pastelistes d’Oviedo i per influència francesa s’han aconseguit grans èxits, i lluita perquè la tècnica del pastell sigui reconeguda com una més d’entre les grans tècniques.
Tens una acadèmia a Manacor, augmenta l’interés per aquesta tècnica a Mallorca?
A Mallorca aquesta tècnica és una gran desconeguda ja que hi ha pocs centres o tallers de formació especialitzats en això i el que sí puc afirmar és que quan li dones a la persona la possibilitat de tastar, d’experimentar, la majoria o un 99% de les persones es queden sorpreses i volen aprendre més.
Entrevista de Jose María Borges