L'Arxiduc Lluís Salvador: turista número 1 de MallorcaA la costa de Valldemossa i Deià trobem un dels paisatges més bells de Mallorca. Allà la Serra de Tramuntana, coberta per pins i oliveres, es precipita fins precioses cales cristal·lines d’espectaculars colors.

   L'Arxiduc Lluís Salvador: turista número 1 de Mallorca

Aquest magnífic paisatge va ser descobert per Lluís Salvador d’Habsburg-Lorena i Borbó dues Sicilias a la fi del segle XIX, en la seva exploració de les illes Balears.

Florentino, nascut al Palau Pitti, l’Arxiduc Lluís Salvador es va dedicar des de jove a l’estudi de la geografia, les ciències naturals i les llengües. Mallorca era llavors un lloc desconegut pels turistes i l’Arxiduc es va convertir en un dels seus primers enamorats, adquirint diverses possessions a l’illa. La primera va ser Miramar (1872), allà rebia a les seves amistats, familiars, científics i artistes, entre elles la seva cosina Elisabet d’Àustria i Hongria, “Sisí”.

Actualment, podem visitar dues de les antigues propietats de l’arxiduc: Miramar i Son Marroig.

Als jardins de Miramar Lluís Salvador va fer construir un claustre amb arcs gòtics que van pertànyer al convent de Santa Margalida (Palma). Un altre element interessant d’aquesta possessió són les columnes del segle XIII situades davant de la façana esgrafiada del nord-est, provinents del claustre del Monestir de Miramar.

Per la seva banda, la casa museu de Son Marroig conté dibuixos, llibres i peces d’art col·leccionades per l’Arxiduq, com ara ceràmica grega i romana, també llenços de Joaquín Mir i Antonio Ribas Oliver, entre d’altres artistes. Son Marroig acull el Festival Internacional de Música de Deià. En els seus jardins destaca un templet jònic de blanquíssim marbre de Carrara, des del qual es té una magnífica vista de la costa.

L’Arxiduc Lluís Salvador és considerat iniciador del turisme a les Illes Balears, sobre les que va escriure una extensa obra, Die Balearen, redactada entre 1869 i 1891. En ella descriu els elements de la natura i els habitants (els seus costums, agricultura, tradicions i literatura) de l’arxipèlag. No és d’estranyar que aquest estudiós triés establir la seva residència en un paisatge tan bell, des del qual admirar un panorama immens, obert a l’horitzó i a l’esplèndida posta de sol.

L'Arxiduc Lluís Salvador: turista número 1 de Mallorca

L'Arxiduc Lluís Salvador: turista número 1 de Mallorca

L'Arxiduc Lluís Salvador: turista número 1 de Mallorca