Si desitgem fer, a Mallorca, un itinerari gastronòmic complet al voltant d’un únic producte, l’opció ideal és la Ruta de l’Oli. Entorn de l’olivera, la tafona, els molins i, per descomptat, l’oli de Mallorca, trobarem activitats, establiments per menjar i descansar, comerços on adquirir i provar el producte, patrimoni arquitectònic, territori i paisatge.
Ruta de l’oli
Durada: 1-2 jornades
Distancia itinerari: 43 km
Poblacions: Es Verger – Deià – Port de Sóller – Sóller
La ruta de l’oli proposa un passeig per la zona de la Serra de Tramuntana, propera a Sóller. Les oliveres, la finca on podrem conèixer el producte i el seu procés d’elaboració, i també l’allotjament en una antiga tafona completen un dels itineraris més autèntics de l’illa.
Res millor que passejar pels oliveres de l’illa per captar els valors de l’oli de Mallorca.
Aquesta proposta és un itinerari a peu que comença a mig camí de la carretera que uneix Sóller i Deià, a la finca de Cas Avinyons. El recorregut té com a protagonista especial a l’olivera Es Camell, coneguda així per la seva forma i que constitueix una obra d’art mil·lenària.
A l’illa trobem unes altres oliveres de gran interès i de visita recomanada, totes elles situades dins dels itineraris de l’oleoturisme.
Itinerari a peu de 4,5 km. Camí de Muleta – Sóller
En Es Racó des Teix, Restaurant in Deia, Mallorca, al peu de la muntanya del mateix nom, viurem un dels grans moments gastronòmics a l’illa. El seu xef, Josef Sauerschell, reconegut amb un estel Michelin, proposa plats moderns basats en la cuina mediterrània.
La terrassa resulta una bona opció per gaudir de la cuina i el territori. L’establiment ofereix un servei de carta, un menú de degustació i un menú vegetarià.
És Racó des Teix – Deià. Carrer de sa Vinya Vella, 6
I després de la sobretaula, no podem deixar de visitar una tafona. Aquestes empreses elaboradores de Oli de Mallorca, que es poden visitar de novembre a gener, ofereixen la possibilitat de gaudir d’una visita per familiaritzar-se amb el procés d’elaboració de l’oli mallorquí.
Prop de Valldemossa, a Esporles, es troba la tafona Es Verger, que produeix un oli ecològic procedent d’oliveres velles mallorquines i d’unes altres de nova plantació de la varietat arbequina.
Es Verger – Esporles. S’Hort des Verger, s/n. Tel. 971 619 220
La finca den Muleta està situada en plena muntanya del terme de Sóller, des d’on es gaudeix d’una vista privilegiada del port.
Aquesta antiga possessió, reconvertida ara en un establiment d’agroturisme que encara conserva la tafona original, es troba situada en un entorn agrícola dedicat a la recol·lecció d’oliva i a la producció d’oli.
Un entorn extraordinari per a descansar, en una ruta protagonitzada per l’oli. També ofereix servei de restauració.
Muleta de Ca s’Hereu – Port de Sóller. Carrer del camp de sa Mar, s/n
Els Molins
A Mallorca, la vida en el camp ha girat tradicionalment entorn dels molins. Aquestes construccions han passat del protagonisme econòmic d’antany a representar avui dia un dels actius patrimonials més singulars de l’illa, doten d’identitat la proposta de turisme gastronòmic.
Es distingeixen tres tipus de molins:
– Els molins d’aigua, funcionen principalment amb aigües subterrànies, estan catalogats entre els quals mouen la roda horitzontal o vertical. S’han dedicat especialment a la producció de farina.
– Els molins de vent s’han utilitzat per moldre blat i també per a l’extracció d’aigua. Els primers estan documentats des de després de la Reconquesta, mentre que els altres són d’ús més recent.
– Els molins de sang, són moguts per la força animal. Malgrat tenir un rendiment inferior al dels anteriors, la seva versatilitat els ha convertit en una instal·lació molt estesa. S’utilitzen per a la producció de farina i l’elaboració d’oli.