Felanitx: Història, tradicions i atesania: La història de Felanitx com a població es remunta a l’època de bronze, quan van arribar els primers pobladors establint-se al Castell de Santueri i el Puig de Sa Mola.

Zones on hi ha coves, naturals o fabricades, que servien com a vivenda a aquelles primeres tribus primitives. De les construccions i poblats que es conserven d’aquesta època, destaquen les situades a Can Gaià i Son Maiol.
Felanitx: Història, tradicions i atesania.

Felanitx: Història, tradicions i artesania.

En l’època romana i musulmana, el Castell de Santueri va servir com a fortalesa, convertint-se en un dels punts més importants i estratègics de Felanitx.

També el port de Felanitx, Portocolom, on les incursions pirates van ser una constant habitual.

Tradicions
Els Cavallets: Els Cavallets de Felanitx són una de les figures més emblemàtiques de la cultura tradicional de Felanitx i Mallorca, un dels llegats més antics del poble.

Felanitx: Història, tradicions i atesania.

L’any 2016 Els Cavallets van ser declarats “Festa d’Interès Cultural”.

Els representen sis nens i una dama que ballen -9 balls diferents- amb la música de cornamuses, caramillos i tamborins, els dies de Santa Margalida i Sant Agustí, i les vigílies d’aquestes festes.

Felanitx: Història, tradicions i atesania.
Porten un cavall de cartró a la cintura i vesteixen una guerrera vermella, barret verd i pantalons de bochas blanques amb un enfilall de cascavells.

La dama porta un vestit verd i un barret vermell.

Sant Joan Pelós: Un jove vestit amb faldilla i capa de seda vermella representa la figura de Sant Joan Baptista, porta una careta i una corona de llautó, ballant pels carrers de Felanitx amb música de guitarres, caramillos, bandúrries i guitarrillos.

Anomenat així, perquè originàriament es cobria amb pell de be o ovella. En acabar el ball, es reparteixen clavells als espectadors. Aquest ball tradicional va ser nomenat també “Festa d’Interès Cultural“.

Els Salers: Una altra tradició que encara es conserva a Felanitx són “Els Salers”, tradició recuperada fa 40 anys. Són un grup de joves que, vestits amb camisa blanca i texans, surten als carrers del poble a cantar i ballar durant el dia de Pasqua demanant els últims queviures de Pasqua (“Panades” i “Robiols“).

Finalitzat el recorregut del poble, es puja al Puig de Sant Salvador.

Felanitx: Història, tradicions i atesania.
La Capta de Sant Marçal: La Capta de Sant Marçal va ser creada per una petita obreria que va realitzar aquesta música amb l’objectiu de captar diners per pagar la festivitat del sant.

El 1842 es van trobar els primers indicis d’aquesta tradició.

Artesania de Felanitx
L’artesania té una de les manifestacions artístiques i artesanals populars més conegudes en ceràmica a l’illa. Es tracta de La gerreta Felanitxera.

Encara hi ha presència d’artesans al poble, com Ceràmiques Mallorca.

Les Gerretes que es conserven estan fetes entre els segles XIX i XX, però el Museu Etnològic de Muro conserva la gerreta més antiga, del segle XVI. Felanitx: Història, tradicions i artesania


Felanitx: Història, tradicions i artesania

Felanitx / Portocolom: Història, tradicions i atesania.