Skip to content

El primer satèl·lit de les Illes Balears es dirà Posidònia

Primer satélite Illes Balears

Les Illes Balears estan a punt de fer un gran pas en l’àmbit de la tecnologia espacial amb el llançament del seu primer satèl·lit, anomenat Posidònia. Aquest innovador satèl·lit fabricat per la companyia Open Cosmos es posarà en òrbita el febrer de 2026 per proporcionar informació valuosa sobre el territori balear.

El satèl·lit Posidònia té un pes de 80 quilograms i unes dimensions de 50 x 100 centímetres.

La seva vida útil està estimada en tres anys, encara que té prou combustible per operar fins a cinc o sis anys.

Aquest satèl·lit orbitarà la Terra a una altitud de 600 quilòmetres en una òrbita solar síncrona, la qual cosa significa que passarà sobre les Illes Balears a la mateixa hora cada dia, brindant una cobertura constant i precisa.

L’instrument principal de Posidònia és la seva càmera multiespectral, que té un camp visual de 10 quilòmetres i és capaç de capturar fins a 70 imatges per segon.

Aquesta potent eina permetrà obtenir imatges d’alta qualitat que seran crucials per a diverses aplicacions, des de la monitorització mediambiental fins a l’anàlisi de canvis al territori.

Quan “Posidònia” compleixi el seu cicle de vida útil, el satèl·lit baixarà de la seva òrbita i es desintegrarà de manera controlada en entrar a l’atmosfera, minimitzant el seu impacte ambiental.

La Posidònia és una planta marina endèmica de la Mediterrània que exerceix un paper crucial en la protecció de l’ecosistema marí i costaner, absorbeix CO2 i crea hàbitats per a diverses espècies, a més de regenerar la sorra.

La seva presència a les Illes Balears simbolitza la connexió entre la naturalesa local i la sostenibilitat, inspirant el nom del primer satèl·lit balear.

Amb el llançament de Posidònia, les Illes no només avancen en el desenvolupament de la tecnologia espacial, sinó que també es posicionen com un referent en l’ús de la innovació per al benefici de la ciència i el medi ambient.

El satèl·lit Posidònia té com a objectiu proporcionar dades sobre l’arquitectura balear per estudiar els efectes del canvi climàtic i les activitats econòmiques, especialment el turisme.

Bartomeu Massuti Ballester, Mission Concept Engineer de Open Cosmos, en la presentació del satèl·lit "Posidònia"
Bartomeu Massuti Ballester, Mission Concept Engineer de Open Cosmos, en la presentació del satèl·lit “Posidònia”

Una de les tasques d’aquest satèl·lit serà donar suport a la transició cap a models més sostenibles, segons Open Cosmos es pretén millorar la gestió sobre la saturació turística de certes destinacions, desenvolupant solucions per abordar els reptes climàtics i econòmics de les Illes Balears.

Les imatges i dades del satèl·lit seran crucials per gestionar el territori, infraestructures crítiques, i millorar la resposta davant d’emergències. Proporcionarà a administracions, centres de recerca i empreses informació clau per prendre decisions més estratègiques a diferents àrees.

Aquest projecte té el suport de fons europeus del Govern de les Illes Balears, i la col·laboració de Wireless DNA SL, la Universitat de les Illes Balears (UIB), Garden Hotels, i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM).

Posidònia: El primer pas cap a una constel·lació de satèl·lits

Aquest satèl·lit només és el primer d’una sèrie de desenes de satèl·lits que Open Cosmos planeja llançar a l’espai.

Aquests satèl·lits formaran una constel·lació de sensors que ampliarà enormement les capacitats d’observació i monitorització des de l’espai, generant centenars de Terabytes (TB) de dades diàries. L’anàlisi d’aquestes dades requerirà un gran esforç científic i un desafiament computacional, però els resultats valen la pena. Com diria Sheldon Cooper, “la ciència és com un tren sense frens que et porta a un destí desconegut. ¡L’important és gaudir del viatge!”.




Denominació d'Origen Binissalem Mallorca
Flor d'Ametler. Flor de Almendro. The fragance of mallorca
Food Tours Mallorca
Can Prunera - Museu Modernista
Club del Ca Rater Mallorquí
Fotos ciclismo / cycling de Xisco Munar

Pin It on Pinterest