Porreres és un municipi de l’interior-sud de la comarca central de l’illa de Mallorca. És un municipi amb un sol nucli de població on es concentren a data d’avui 5.479 habitants, dels quals un 54% són homes i un 46% dones.

 

 

Aquests darrers 10 anys hi ha un “ressorgiment poblacional” lligat al fenomen de la reconversió residencial de l’espai rural, a un augment de la població immigrant, i a un augment de la construcció de noves vivendes.

L’agricultura ha estat la principal riquesa del poble durant segles, ho demostren els trenta-sis molins de vent que encara es conserven i el bon nombre de possessions com són Sa Torre, Son Lluís, Es Pagos, Es Monjos, Son Porquer o Sa Bastida.

La qualitat de la terra és apta per als cereals, l’ametller i la vinya. En algunes èpoques s’ha cultivat també el safrà i la producció d’albercoc ha estat durant dècades l’activitat per la qual Porreres s’ha distingit notablement.

El marès i la pedra, matèries bàsiques dels diversos monuments religiosos que s’alcen per tot Porreres, també són símbols identificadors del poble i han servit d’alternativa a l’estancament actual del sector agrari.

Sobre els Porrerencs i el seu caràcter pesa encara la fama d’emprenedors i decidits, ben resolts a aconseguir el que es proposin, qualitats que els va fer protagonitzar una revolta el segle passat i que els permeté adobar en un sol dia el camí de Monti-Sion. Aquesta capacitat de lluita i de voluntarisme també s’ha reflectit en la cultura i les arts.


Història

L’època prehistòrica deixà alguns vestigis a Porreres d’entre els que són mostra els talaiots de Baulenes, Es Pagos i, sobretot, el conjunt del poblat del Pou Salat. La dominació romana s’ha pògut verificar per algunes làpides de sepultures descobertes el segle passat.

El repartiment de Mallorca otorgà les terres porrerenques al rei en Jaume I qui després les donà al comte Nuno Sanç. Amb la mort del comte (1242), les propietats de Porreres que encara li pertanyien tornaren a passar a mans del rei. En Jaume II la declarà vila l’any 1300.

El nom de Porreres prové d’un dels cavallers conqueridors, Guillem de Porrera, d’una localitat del Priorat (Tarragona).

Llocs d’interès:

– Esglèsia Parroquial de Nostra Senyora de la Consolació
– Esglèsia de Sant Felip Neri
– Santuari de la Mare de Déu de Monti-sion
– Museu i Fons Artístic de l’Ajuntament de Porreres
– La Rectoria
– Molins de Vent
– Creus de Terme
– Pous Públics

Porreres, Mallorca