Tot en l’arquitectura i la natura que envolta el petit llogaret de Biniaraix, així com en el camí empedrat de pujada al Puig de l’Ofre, contribueix a formar un paisatge idíl·lic, singularment bell.
Des d’aquest llogaret del municipi de Sóller surt un camí de pedra que, a través del Barranc de Biniaraix, conduïa fins al santuari de Lluc. Es necessita estar en bona forma física per a poder pujar les interminables escales: des del poble fins a les Cases de l’Ofre compten amb 1.932 graons, que constitueixen un impressionant exemple dels titànics esforços realitzats per l’enginyeria tradicional.
Les cases de l’Ofre, una vasta possessió situada a una hora de camí des de Biniaraix, es remunta a l’època musulmana. Rep el seu nom del vocable alfora, el significat és “la vall”. Durant diversos trams de la pujada per les escales empedrades podem contemplar el Puig de l’Ofre (1.091), pic de forma perfectament cònica, semblant a un volcà.
Tradicionalment, la principal activitat de la zona era l’agricultura, amb conreus d’horta, vinya i olivera, proveïda d’abundant aigua pel torrent de petites cascades que discorre al fons del Barranc de Biniaraix. L’agricultura de Biniaraix va viure una època expansiva al segle XIX gràcies a l’increment en la producció de cítrics. Igual que altres pobles de la Serra de Tramuntana, Biniaraix va veure com els seus fills emigraven a ciutats europees, especialment del sud de França, on van instal·lar comerços de fruites.
L’església i el nucli urbà de Biniaraix estan declarats Bé d’Interès Cultural pel Consell Insular de Mallorca, en la categoria de conjunt històric. Construïda a finals del segle XVI, presenta un campanar amb coberta rematada per rajoletes blanques.
Són destacables les cases de la possessió de cas Don i can Ribera, els antics safareigs públics i la seva parròquia, dedicada a la Immaculada Concepció.
Biniaraix ha sabut conservar la seva arquitectura sense els efectes del desenvolupament urbanístic, mantenint l’extraordinària bellesa d’un paisatge molt atractiu per als residents estrangers, que gaudeixen les meravelles d’aquest plàcid racó a Mallorca.