Santa Eugènia, Biniali i ses Alqueries, Pla de MallorcaEl municipi de Santa Eugènia, al Pla de Mallorca, es caracteritza per mantenir intactes els seus trets identitaris. La seva fundació data de l’època islàmica, al voltant de l’alqueria Benibazari, ia partir de 1268 pren el nom del seu senyor, Bernat de Santa Eugènia. Posseeix 13 jaciments arqueològics que documenten la seva prehistòria i la seva història antiga.

 

Santa Eugènia, Biniali i ses Alqueries, un viatge al cor del Pla de Mallorca
Històricament ha estat un municipi orientat a la ramaderia i l’agricultura productives.

En l’actualitat, amb una població de 1.600 habitants, un significatiu percentatge dels seus residents té la seva feina a Palma, en el sector serveis, segons explica Guillem Crespí, batle de la localitat. Crespí assegura però que el municipi treballa també per potenciar el teixit empresarial local.

 

Santa Eugènia, Biniali i ses Alqueries, Pla de Mallorca

 

Santa Eugenia

Santa Eugenia és un municipi “obert i hospitalari”, que no ha experimentat el “boom” demogràfic i immobiliari que han patit altres municipis veïns “i on els nostres visitants o futurs veïns es poden sentir com a casa”. Un dels últims projectes encaminats en aquesta direcció ha estat la millora de la senyalització comercial.

 

Potenciar el turisme cultural és una de les sendes de futur. Per això, es treballa en la rehabilitació de la zona del Monument de Son Mascaró, per tal de convertir-lo en un Centre d’Interpretació de la Flora de la Comarca del Pla. Segons Crespí, l’objectiu és desenvoluparlo durant aquest mandat municipal.

Suposarà crear un itinerari adaptat i senyalitzar la flora i la fauna existent en un espai natural obert de 14 hectàrees, fruit de la donació al poble del fill il·lustre José Coll.

 

 

Santa Eugènia, Biniali i ses Alqueries, Pla de Mallorca

Ses Alqueries

Un dels “llogarets” del municipi és el conjunt històric de Ses Alqueries, situat a 1,5 quilòmetres. El nom del “llogaret”, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) pel Consell de Mallorca, prové de dues alqueries d’origen islàmic i que daten del segle XIII.

Avui és un tranquil barri de bell entramat urbanístic que conserva intactes les característiques històriques dels seus edificis.

 

Biniali

A pocs quilòmetres de Santa Eugènia es situa el “llogaret” de Biniali, pertanyent al terme municipal de Sencelles. Compta amb 200 habitants i gaudeix també de la declaració BIC.

Posseeix importants jaciments arqueològics, entre ells la Cova Monja.

 

Santa Eugènia, Biniali i ses Alqueries, Pla de Mallorca

Santa Eugènia, Biniali i ses Alqueries, Pla de Mallorca