Es Caló des Moro: Fins fa alguns anys, el nom d’aquesta cala, situada a Santanyí, era només conegut per vilatans i mallorquins amants de la bellesa de l’illa.

Era fàcil passar un diumenge d’estiu estirat al sol a la blanca i fina sorra que la cobreix, seure a les roques, o deixar-se refrescar per les aigües cristal·lines que la banyen.

Va ser el lloc escollit per amics, parelles i famílies per passar una bona estona, o per amants de la solitud que desitjaven relaxar-se i desconnectar.

Es Caló des Moro, front
Es Caló des Moro

També s’acostava fins allà algun que altre turista cercant llocs amagats de Mallorca, i quedava meravellat al veure la bellesa que aquesta li oferia.

Un trosset de la Mar Mediterrània que es cola a la costa, envoltat d’altes parets rocoses i pins.

L’accés a aquesta meravella de la natura pot ser en vaixell o a peu, després de caminar per un sender que porta fins a la part alta de la cala, i davallar fins a estar al nivell de la mar.

Aquests últims anys, però, la situació és diferent:

Milers de turistes, atrets per la singularitat de el lloc, volen gaudir d’Es Caló des Moro i estan disposats a caminar més de vint minuts i esperar llargues cues de més de dues hores al sol per poder donar-se un bany o, simplement, immortalitzar el moment amb una foto per pujar-la a les seves xarxes socials.

Es Caló des Moro, saturació

Els veïns de la zona i els amics, parelles, famílies o solitaris que volen gaudir amb aquesta cala, han de tornar a casa sense haver pogut trepitjar la sorra pel col·lapse creat.

Un vigilant de seguretat alerta als visitants que l’espera és llarga, però la majoria trien quedar-se pacientment.
Quins són els problemes i els avantatges d’aquesta situació?

Alguns d’aquests visitants no respecten el medi; fumen, llancen deixalles a terra, no tenen cura de la natura … i dic alguns perquè per fortuna, la majoria sí que és conscient del lloc on són.

Però d’altra banda, i després de la greu crisi econòmica que encara estem passant per la pandèmia, l’arribada de turistes suposa un impuls important per començar a recuperar-nos, per poder sortir d’aquesta situació i intentar salvar la temporada d’estiu.

Sigui com sigui, Es Caló des Moro, o la Cala del Moro en castellà, ens seguirà extasiant amb la seva bellesa sempre que tinguem cura d’ella.

Verónica Martí.

Es Caló des Moro
Es Caló des Moro