Portals Vells

Portals Vells està situat a la localitat de Calvià, a 20 minuts amb cotxe des de Palma, en direcció Son Ferrer i passant pel camp de golf Ponent. El tram de carretera és bastant antic, però el dens pinar mediterrani el converteix en un passeig agradable i amb túnels naturals que semblen abraçar el camí.

Portals Vells

 

La llegenda d’aquestes platges comença en l’edat mitjana, amb l’extracció de roques sòlides per a la construcció de la catedral de Palma, la qual cosa fa que avui en dia puguem contemplar una cova immensa amb tres entrades que semblen portals gegantins (que són, els que donen nom al lloc).

Al segle XV uns mariners genovesos que transportaven una estàtua de la verge Maria van naufragar davant les costes mallorquines. El capità del vaixell, va jurar als supervivents que, si arribaven a la costa vius, aquí on “toquessin terra” tornarien a esculpir l’estàtua de la verge. El corrent va portar al capità genovès i la seva tripulació fins a les platges de Portals Vells, on els mariners van tornar a tallar una escultura a l’interior de la cova, la imatge de la “Mare de Déu de Portals”. Cal destacar també, un punt geogràfic en el qual s’eleva una torre de vigília on els balears podien dominar la badia de Portals Vells i veure arribar les tropes invasores. Aquesta torre està situada en una punta de la badia, la Punta de Na Dina, que curiosament porta el nom d’una cantant nord-americana, Dina Moore Bowden que va construir una de les primeres cases de la zona.

Portals Vells

Quatre, són les cales que podem trobar a Portals Vells. La cala del Mag, les dues cales de Portals Vells i la cala de La Pedrera (on es van tallar les pedres per construir la catedral de Palma, la Seu). En aquestes quatre cales podem trobar un xiringuito i tres restaurants, els quals estan oberts només en temporada estiuenca. També disposen d’un servei de hamaques, para-sols i un port esportiu. Les platges i cales de Portals Vells són també conegudes, per ser pioneres del nudisme a Mallorca al costat de la platja d’Es Trenc a Campos. Una de les més conegudes és la platja del Mag, que deu el seu nom a una pel·lícula que es va filmar el 1967 amb Michael Caine, Anthony Quinn i Candice Bergen.

És bastant senzill desplaçar-se d’una platja a una altra gràcies als camins de terra que les connecten entre elles. I contemplar com es confonen la sorra de les platges amb el dens pinar mediterrani. El que proporciona al visitant una diversitat de platges i racons màgics, únics a les illes i amb vistes meravelloses de la badia de Palma.

Portals Vells