Les falzies són aus insectívores de l’ordre dels apodiformes que visiten els nostres pobles i ciutats a la primavera-estiu.
On aprofiten per a criar, posant una mitjana de 2 ous en petits buits de façanes i sota les nostres teulades, únic moment de l’any que es posen en terra ferma, ja que en cas contrari la seva vida transcorre volant: mengen, dormen, copulen al vol.
El disseny de la Falzia està fet per a volar a gran velocitat i per a la captura d’insectes, ales llargues i estretes, cos fusiforme, boca gran per a capturar les seves preses i unes curtes potes per poder agafar-se a la paret en arribar al niu.
Aquesta petita au, de plomatge grisenc fosc i d’uns 40-45 grams de pes en estat adult, ingereix diàriament diversos grams de petits insectes (mosques, mosquits, petites papallones, escarabatets…), el que significa que les poblacions de falzies que ens visiten a la primavera-estiu ens lliuren de tones de “molests” companys estivals.
Quan acaba la temporada de cria, entre mitjans i finals de juliol, tornen a la seva llar d’hivern, terres del sud d’Àfrica, on seguiran en vol, durant gairebé un any sencer, fins el seu retorn a Europa i Àsia per a la cria de l’any següent.
Nom científic: Apus apus.
Nom comú en castellà: Vencejo.