La cadernera (el seu nom científic és Carduelis carduelis, etimologia del llatí Silguero, Sybilum, “card”) és una au de l’ordre dels ocells paseriformes, de la família Península Ibèrica, és un ocell d’uns 12 cm., de plomatge color terra, groc a les ales i cua amb una taca vermella a la cara.

Construeix els nius en els arbres, amb branquetes entrellaçades. Les femelles ponen de 4 a 6 ous dues vegades a l’any. Té un cant inconfusible i per això és un ocell molt apreciat. Es sol criar fàcilment en captivitat, especialment a causa que el seu cant és agradable. Els criadors els creuen amb canaris o altres de la mateixa família dels fringílids aconseguint unes mescles molt apreciades.

Hàbitat

A Mallorca viu a les garrigues costeres, a la Serra de Tramuntana i a l’interior. Les 119 espècies de la subfamília dels carduelins estàn distribuïdes a Europa, Nord de l’Àfrica, Àsia Central i Occidental. La major varietat és a la regió de l’Himàlaia. També viu als jardins i als horts i s’alimenta preferentment de llavors i de card i, de vegades, de petits insectes. La població de la cadernera al nostre país és en aquests moments força baixa, ja que pateixen nombroses pèrdues a causa de la caça esportiva i comercial.

Migradors

La migració de les aus és un fenomen extraordinari. És increïble pensar que milions d’ocells viatgen des de les seves àrees d’hivernada fins a les seves zones de cria, només per retornar-hi pocs mesos més tard. Les espècies que migren ho fan perquè el clima ofereix millors ambients per alimentar-se, i en les zones de cria millors condicions per criar els polls.

Hi ha diferents tipus de migradors i de nivells de migració, cadascun d’ells adaptats als diferents tipus d’ocells. Les caderneres són migradors hivernals, encara que hi ha individus sedentaris. Crien al nord d’Europa i a la tardor migren cap al sud o l’oest d’Europa on el clima és més suau i el menjar més accessible. Tornen marxar cap a les seves zones de cria a la primavera. Les cadereneres migren de dia, i les que venen a Mallorca lògicament han de creuar el Mediterrani d’una tongada, tasca extraordinària per un animal d’uns 12 centímetres i uns 15 grams de pes.