L'Eriçó de Mallorca (Atelerix algirus vagans)L’eriçó de Mallorca, de nom comú ‘erizo moruno’, és un mamífer que té tot el cos, amb excepció del ventre, recobert de pues que mesuren sobre 1 mil·límetre de gruix per 2 o 2,5 centímetres de llarg. Arriba als 1.100 grams de pes i mesurar entre 22 i 29 centímetres de longitud total.

 

L'Eriçó de Mallorca (Atelerix algirus vagans)

No té coll i al cap, els ulls són molt foscos i petits, les orelles arrodonides i curtes, el morro és punxegut. Les seves potes són curtes i tenen 5 dits cadascuna i estan proveïdes de fortes ungles. La cua també és curta.

Els mascles són més grans que les femelles, i tenen el ventre d’un color que varia entre el marró fosc i el marró groguenc, mentre que el de les femelles és color cendra.

En diferència a l’Eriçó comú, la seva mida és menor i la seva coloració és més clara.

 

L'Eriçó de Mallorca (Atelerix algirus vagans)Les seves orelles són més grans i el seu front prominent, existint una banda de separació entre el pèl i les pues. L’eriçó europeu no presenta “ratlla” a les espines del front i té taques fosques a la cara.

 

Hàbitat

Aquest animal viu en els boscos, garriga, zones de muntanya baixa, arbusts, tanques, matolls, zones de cultiu, i en general els llocs menys freds i humits.

L'Eriçó de Mallorca (Atelerix algirus vagans)

 

Alimentació i costums

La dieta de l’eriçó de Mallorca és omnívora, caça i menja insectes, larves, miriàpodes, cargols, llimacs, cucs de terra i fins i tot s’atreveix amb granotes, ratolins, sargantanes, colobres i escurçons. Aquesta dieta es complementa amb ous i pollets d’aus que nien a terra, aglans i altres fruits.

La seva activitat la desenvolupa fonamentalment de nit, pot ser vist des del capvespre a l’alba. El seu olfacte està molt desenvolupat, camina molt i sap nedar molt bé.

Els eriçons arriben a viure entre 7 i 10 anys, encara que molts són atropellats pels cotxes, sent aquests la seva major amenaça a més de la disponibilitat d’hàbitat.

L'Eriçó de Mallorca (Atelerix algirus vagans)

L'Eriçó de Mallorca (Atelerix algirus vagans)