lirio-de-mar-planta-endemica-mallorca El lliri de mar es caracteritza pel contrast que ofereix el seu aspecte segons l’època de l’any. És una planta bulbosa, durant la tardor i l’hivern, només mostra unes fulles gruixudes de forma lineal i cargolades en espiral.

 
Nom científic: Pancratium maritimum L.
Distribució per illes: Mallorca, Cabrera, Formentera, Eivissa, Menorca.
Planta legalment protegida: Catàleg Balear d’Espècies Vegetals Amenaçades.
Hábitat: Arenals marítims i sistemes dunars.  
Època de floració: Maig, Juny, Juliol, Agost, Setembre.
Longevitat: perenne
Altura: 60 cm.
Formes vitals: Geòfit.
Nom comú en català: Lliri de mar, lliri de platja, lliri d’arenal, assutzena d’arenal, nadaleta de mar o lliri de Santa Cristina.
Nom comú en castellà: lirio de mar, jacinto de mar, alelí de mar, pancracio, nardo marino, azucena marina, nebulosa, amor mío.
Usos i propietats: Medicinal.

Aquesta planta viu als arenals marítims i en els sistemes dunars del litoral. Són sorprenents les grans flors blanques del lliri de mar en ple mes d’agost, sobre la sorra calenta de les platges de Mallorca. Aquesta planta floreix des de finals de juny, al juliol, agost, fins al setembre, les seves flors s’obren durant la tarda i durant un sol dia, desprenen una aroma molt agradable.

 
En el moment de la floració, les fulles ja s’han assecat, tornant a sortir a la tardor; les fulles són allargades, de color verd glauco, retorçades i amb una consistència bastant ferma. També són molt característiques les seves llavors, que semblen petits trossos de carbó que surten d’una càpsula globosa.
 

lirio-de-mar-planta-endemica-mallorca-6lirio-de-mar-planta-endemica-mallorca-7

Necessitats

Necessita dunes fixes, malgrat que també la trobem en alguna duna mòbil. Es tracta d’una planta legalment protegida present en el Catàleg Balear d’Espècies Vegetals Amenaçades. Són molt pocs els llocs a Mallorca on podem trobar aquesta planta, per favor no la agafis ni la tallis, mantenir aquesta espècie depèn de nosaltres.

 

lirio-de-mar-planta-endemica-mallorca-4lirio-de-mar-planta-endemica-mallorca-5

lirio-de-mar-planta-endemica-mallorca-8