Poble de Fornalutx, Mallorca

Fornalutx és un poble pintoresc i un dels més visitats de Mallorca, situat a la vall de Sóller, en el centre de la Serra de Tramuntana. El seu origen es remunta a l´edat mitjana, resultat de l´evolució d´una primitiva alqueria àrab, com ens ho indiquen els seus carrers més antics de la part més alta de Fornalutx, estrets i amb un traçat irregular, presenten pronunciats pendents.

fornalutx_2

 

Tot Fornalutx és un conjunt arquitectònic i paisatgístic de gran valor, en molt bon estat de conservació.

Les entrades empedrades, l´austeritat i senzillesa de les construccions i la seva ornamentació, fan de les cases de Fornalutx un clar exponent de les típiques cases de muntanya mallorquines, reflex de la manera de viure d´un altra temps.

Lligada a l´agricultura on l´horta, el cultiu del taronger i de l´olivera, foren el motor de l´economia fins els anys seixanta.

Aquí hi han arribat artistes i personatges d´altres indrets d´Europa, fascinats per la bellesa del paisatge i la forma de vida senzilla dels seus habitants. Alguns d´ells hi ha establert la seva residència definitiva.

fornalutx_3

Tot just en entrar a Fornalutx trobarem la Casa de la Vila, amb una torre de defensa que data del segle XVII.

L´esglèsia parroquial és un altre dels edificis destacats del poble, originària del segle XIII d´estil gòtic, ha sofert nombroses reformes fins a arribar al seu aspecte actual més propi del barroc, amb una sola nau coberta per una volta de mig canó i capelles laterals.

 

L´art popular de les teules pintades és molt present a les cases de Fornalutx. Es tracta de composicions de dibuixos realitzades entre els segles XIV i XIX, normalment en color vermell, damunt un fons emblanquinat a les teules que surten del voladís de la teulada a les façanes.

Representen motius geomètrics i vegetals, elements de la vida quotidiana, figures antropomòrfiques i zoomòrfiques, temes religiosos, inscripcions i fins i tot refranys.

S´utilitzava una tècnica sense perspectiva, limitant els dibuixos al contorn dels objectes amb alguns detalls interiors. A part de la funció pròpiament decorativa, tingueren una funció simbòlica, ja que el seu objectiu era preservar i defensar la casa i els seus habitants de les desgràcies.

 

Per als aficionats al senderisme hi ha diverses rutes d’interès, com la de Sóller a Fornalutx pel Mirador de Ses Barques, o la del Camí de Sa Figuera, que uneix Fornalutx i el Port de Sóller.

fornalutx_4

Història de Fornalutx

L’origen de Fornalutx o “Fornalugi”, com s’escriu en els documents antics, s’inicia des del mateix moment de la conquesta, essent abans una alqueria mora.

La seva denominació deriva de ‘fornal’ o ‘ferreira’, amb el sufix ‘utx’, topònim mossàrab del sufix romànic ‘ucem’.

La història de Fornalutx ha estat sempre lligada a la de Sóller, poble amb què va formar un únic municipi fins a l’any 1837.

 

Fornalutx, pot considerarse com un conjunt d’indiscutible interès paisatgístic i arquitectònic, així com el seu entorn.

L’any 1983 fou guardonada amb la “Placa de Plata per el Foment de Turisme de Mallorca per la Defensa i Mantenimient de la Vila” i de la Secretaria General de Turisme va obtindre aquell mateix any el “II Premio Nacional de Pueblos Embellecidos y Mantenidos de España”, el 1995 li fou dedicat el “Premio Alzina” per la seva labor en favor de la Natura.

fornalutx_5