Raixa és una de les més belles possessions de Mallorca. Situada als peus de la serra de Tramuntana, atresora els ressons d’un passat ric en patrimoni cultural estretament vinculat a la família Despuig, que va adquirir l’antiga alqueria àrab en 1660.

Raixa

 

 

El seu membre més rellevant va ser el cardenal Antoni Despuig, impulsor de la reforma que a principis del segle XIX va convertir Raixa en una vila monumental d’estil neoclàssic.

 

Raixa reobre les seves portes al públic

El 20 de març va ser reoberta al públic la finca Raixa, al terme municipal de Bunyola, després d’una reforma que ha condicionat els jardins i creat el centre d’interpretació de la Serra de Tramuntana.

La restauració de la finca, propietat del Ministeri de Medi Ambient i del Consell de Mallorca, ha tingut un cost de 4,7 milions d’euros.

Raixa

 

 

La reforma de la casa escomesa en 2002 va resultar controvertida en transformar el seu interior mitjançant una fusió d’estils neoclàssic i modern, en perjudici del seu disseny i estructura originals. 

 

Avui dia són sobretot els jardins que envolten la casa els que conserven l’esplendor d’èpoques passades i on s’obtenen les vistes més belles del conjunt.

 

 

 

Raixa

Destaquen elements arquitectònics tan cèlebres com l’arc d’accés a la finca, construït el 1808; l’escala monumental, dedicada a Déu Apolo i a les muses; el jardí “dels tarongers”; i l’aljub projectat el 1753 i convertit en bassa en els primers anys del XIX arran de l’adquisició de l’aigua de la font de Pastoritx (Valldemossa).

 

La reobertura de Raixa ha suscitat una notable resposta de públic. Ja el primer dia i des de primera hora del matí, aprofitant el clima gairebé primaveral de finals de març, la finca de Bunyola va rebre la visita de grups escolars, turistes espanyols i estrangers i grups de mallorquins disposats a gaudir d’un tranquil recorregut per les seves perfumats jardins i visitar el centre d’interpretació de la Serra de Tramuntana, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es preveu que aquesta elevada afluència es mantingui tot l’estiu, ja que no en va es tracta de dos nuclis claus -la finca i la Serra- per entendre Mallorca i el seu potencial cultural.

Raixa

 

Horari:

Dilluns – Diumenge de 11 a 18 h.

Raixa