El 4 d’octubre de 1913 es va inaugurar la línia del primer tramvia elèctric de Mallorca entre Sóller i el Port de Sóller. El tramvia de Sóller es va començar a construir després d’haver-se inaugurat la línia de ferrocarril de Palma a Sóller.

Port de Sóller i Tramvia

El projecte d’aquesta línia ho va dissenyar i va dirigir D. Pedro Garau, i es van posar 4.868 metres de via. Com obra de fàbrica es destaca el pont de ferro sobre el torrent Major que va ser construït per la Maquinista Terrestre i Marítima.

El tramvia va disposar al principi d’una central elèctrica pròpia que se situava en la pròpia estació de Sóller. Aquesta central estava alimentada per un motor d’explosió de 65 cavalls que accionava una dinamo de la casa Siemens-Schuckert donant un corrent contínua de 600 volts.

Encara que el tramvia de Sóller estava pensat per al transport de passatgers, va ser utilitzat també per al tràfic de mercaderies cap al port. En un petit vagó isoterme es transportava el peix fresc del Port a Sóller i en remolcs es duia carbó a l’antiga base militar de submarins del Port de Sóller, a la fàbrica de “el Gas”; així com mines i torpedes transportades des del polvorí de Caubet.

Port de Sóller i TramviaEls tres automotors de tramvia numerats del 1 al 3 i els seus remolcs 5 i 6 són els originals de 1913 que van ser encarregats a la casa saragossana Carde & Escoriaza. Les jardineres es van adquirir dels tramvies de Palma el 1954.

A més, el tramvia de Sóller disposa de cinc automotors de tramvies provinents de Lisboa, numerats del 20 al 24, adaptats a l’ample de via 914mm.

Port de Sóller. El tramvia antic duu fins a l’encantadora badia del Port de Sóller. El carrer cap a la badia està lliure de cotxes i ofereix la possibilitat de fer una passetjada entretinguda, des del port surten vaixells oferint excursions a Sa Calobra i el Torrent de Pareis. També es pot fer excursions sensacionals per les muntanyes. Port de Sóller és un poble popular amb botigues i restaurants pintorescs al costat de la mar.

La restauració de nombrosos edificis ha deixat patent les influències des de França i Llatinoamèrica l’origen de les quals es remunta a les connexions històriques de comerç i migracions entre Sóller, França i Puerto Rico. Aquestes connexions van influir sobre l’estil arquitectònic i fins i tot sobre el dialecte local a Sóller.

Port de Sóller i Tramvia