Molt ha de variar l’ambient a la nit a la Finca Galatzó perquè l’ànima del cruel Comte Mal aparegui cavalcant sobre el seu cavall verd, ja que durant el dia es respira un aire de pau i assossec ideals.
Aquesta típica possessió mallorquina, actualment propietat de l’Ajuntament de Calvià, és un lloc perfecte per a anar d’excursió, escoltant la remor del vent entre els pins, els refilets dels ocells i els bels dels xais que ens acompanyen al llarg de còmodes senders de terra, perfectament senyalitzats.
Hi ha sis rutes marcades amb diferents colors. A l’inici d’elles, uns cartells ens indiquen el seu nivell de dificultat, el temps i la distància a recórrer.
L’accés a la Finca Pública Galatzó està en un camí sense asfaltar, que parteix de la carretera des Capdellà a Puigpunyent. La finca està dedicada a conservar i servir de marc didàctic per a donar a conèixer l’antic mode de vida existent a la Serra de Tramuntana.
Els treballs duts a terme en Galatzó inclouen la reintroducció de la vaca mallorquina, coneguda com raça antiga, que en els anys 80 es trobava pràcticament en vies d’extinció. També recuperen espais per a ramaderia i cultiu, amb l’objectiu d’evitar incendis forestals. A la casa senyorial de la possessió podem visitar una bonica tafona, perfectament restaurada.
Potser, l’únic element desassossegant de la finca sigui que al Puig de Galatzó (1.027 metres), bella muntanya despullada de vegetació, està gairebé sempre envoltat de núvols.
Sembla que la mala fama de l’històric propietari de la finca, Ramon Burgués Zaforteza Pax-Fuster de Vilallonga i Net, segon comte de Santa Maria de Formiguera (s. XVII), deriva d’una disputa amb la vila de Santa Margalida, provocada per una cosa tan “diabòlica” com els delmes, que va acabar amb diverses morts i va ser resolta pel Consell Suprem d’Aragó donant la raó al poble mallorquí.
Finca Pública Galatzó. Oberta tots els dies.
Horaris: estiu de 9:00 a 19:00; hivern de 8:00 a 17:00.
Els cans no poden accedir a la finca.