S’Estaca és un preciós i diminut llogaret de pescadors situat a la costa de la Serra de Tramuntana de Mallorca, entre Valldemossa i Deià.

S’Estaca, un paradís en miniatura mallorca

S’accedeix a ella per un camí de terra amb vistes veritablement espectaculars, situat després de la possessió de S’Estaca, construcció fàcilment reconeixible pel seu color blanc i els adorns que rematen el terrat, regal del Arxiduc Lluis Salvador a Catalina Homar.

Per arribar a s’Estaca partint des de Valldemossa, prenem la carretera MA10 en direcció a Banyalbufar.

A pocs metres, després del desviament que dirigeix a Deià, seguim el camí a la Marina de Valldemossa (Ma1131).

És una carretera molt estreta amb corbes tancades.

A meitat de la baixada (aproximadament quatre quilòmetres des de l’encreuament de Banyalbufar), trobem el camí de S’Estaca, reconeixible per una barrera de fusta que hi ha al costat d’ell.

No podem aparcar en aquest punt, haurem de fer-ho en algun buit de la carretera, però l’accés a peu, com és tradició a Mallorca, sí està permès. L’excursió fins al poble de S’Estaca resulta fàcil, discorre per un camí de terra i dura poc més d’una hora.

S’Estaca, un paradís en miniatura mallorca

Arribant al mar contemplem una meravellosa postal de casetes penjant de la muntanya. Amb prou feines vint privilegiades construccions de pedra i teula, que antigament eren habitades de braus pescadors i avui són encantadores cases d’estiueig.

Els mariners vivien en S’Estaca o la Marina de Valldemossa

durant la setmana i el cap de setmana tornaven al poble. La major part de les captures que realitzaven es venien a Palma, on arribaven amb carro i diligència.

S’Estaca, un paradís en miniatura mallorca

A la vorera trobem uns escars, situats després d’una imponent roca piramidal que els protegeix dels embats de la mar.

Podem nedar entrant a les aigües increïblement cristal·lines des d’aquí o des de les roques situades a l’esquerra de l’embarcador.

S’Estaca és un lloc ideal per gaudir de bellíssimes postes de sol, però hem de dur berenar i begudes perquè no trobarem allà un xiringuito amb paelles.

Els excursionistes més avesats poden seguir l’excursió i arribar fins a Sa Foradada. El camí és pla i sense obstacles complicats, però un poc més llarg.