Aquest recorregut pel cor de Palma ens porta a carrers poc transitats, en què es capta l’esperit de la ciutat. Trobarem les saboroses especialitats dels seus forns i la diversió de comprar a un altre ritme, triant amb cura els productes que ofereixen botigues tradicionals, algunes en funcionament des del segle XVII.

Podrem contemplar hermosos palaus barrocs, edificis adornats amb típics miradors i gaudir de la brisa marina que ens acompanya pels estrets carrerons.

Partim de la plaça de la Drassana, situada darrere de la Llotja, una meravella del gòtic que no hem de deixar de visitar, i des d’aquí ens endinsem al carrer del Forn de la Glòria. El forn que dóna nom a aquesta via ja apareixia en el Llibre de Repartiment de Jaume I, encara que l’edifici que actualment l’alberga és de 1870.

La Llotja de Palma, Mallorca
La Llotja de Palma, Mallorca

Desemboquem al carrer Montenegro, presidida per un bell palau amb l’imponent escut dels Despuig i balcons de ferro ricament treballats. Al carrer Sant Feliu descobrirem més exemples de l’arquitectura característica de Palma. És un carrer animat per galeries d’art, comerços de moda i regals i bars. A mà dreta hi ha el Forn de la Pau, on es venen els deliciosos cardinals. Des d’allà seguirem avançant fins a abandonar la frescor dels estrets carrers i sortirem al Passeig de Born.

Creuant el passeig, arribem a l’encantador barri que envolta l’església de Sant Nicolau. Els seus carrers peatonals estan plens de botigues amb molt d’estil, i comerços tradicionals, com la botiga de joguines La Industrial al carrer Pas d’en Quint, fundada el 1898. Al costat d’ella es troba un altre establiment famós a Palma, la xarcuteria La Pajarita, que decora els seus aparadors amb espectaculars bombons i marró glacé.

Botiga de joguines La Industrial al carrer Pas d’en Quint, fundada el 1898
Botiga de joguines La Industrial al carrer Pas d’en Quint, fundada el 1898

Unes escales ens condueixen a la part alta de la ciutat, on seguirem contemplant monuments i explorant botigues antigues. Per exemple, la merceria Ca Donya Àngela, al costat dels bonics edificis modernistes de Can Forteza Rey i els magatzems El Águila, que exposa botons i cintes des de 1685. També, el Forn Can Fiol, situat darrere de l’església gòtica de Santa Eulàlia. Aquí ens esperen uns exquisits cremadillos, generosament farcits de cabell d’àngel. Finalment, finalitzarem la nostra ruta al magnífic pati barroc de Cal Marquès de Son Vivot, al carrer Savellà.

Son Vivot. Al carrer Can Savellà
Son Vivot. Al carrer Can Savellà

Marina del Olmo.