santanyi-market-mallorca-2Santanyí és el municipi que està situat més al sud de tot Mallorca, a uns 50 quilòmetres de Palma, la capital de l’illa. Té una extensió de 126,39 km ² i limita amb els municipis de ses Salines, Campos i Felanitx.

santanyi-market-mallorca-4

 

En total, al municipi hi ha uns 35 km de litoral i al seu territori es troba el cap de ses Salines, l’extrem més meridional de l’illa, a només uns 150 km de la costa africana. Santanyí té uns 14.500 habitants repartits en els nuclis de població: Santanyí, la Costa, s’Alqueria Blanca, Calonge, es Llombards, Cala Llombards, Cala Santanyí, Son Moja, Cala Figuera, Portopetro, Cala d’Or i es Cap des Moro.

L’economia del municipi de Santanyí depèn bàsicament del turisme, com a gran part de l’illa, però també de l’agricultura, la pesca i l’extracció de pedra de Santanyí, molt famosa i usada en la construcció d’edificis notables tant a Mallorca com fora. Trobem pedra de Santanyí, per exemple, a la Catedral, el Castell de Bellver, el Palau de l’Almudaina, la Llotja de Palma, al Palau de la Virreina de Barcelona, al Palau Reial de Perpinyà i al Castell Nou de Nàpols. Finalment, cal destacar el Parc Natural de Mondragó, que té una superfície de 750 hectàrees. Pels seus valors naturals, paisatgístics i etnològics va ser declarat Parc Natural pel Govern de les Illes Balears en 1.992.

santanyi-market-mallorca-1

El mercat de Santanyí es realitza tots els dimecres i dissabtes no festius al matí a la plaça Major, el cor del poble, on també es realitzen activitats i concerts durant les festes patronals. Es celebra a l’aire lliure i ocupa tota la plaça Major i nombrosos carrers adjacents, com per exemple, carrer Portell, de la Mar, de la Pau, Centre, Guàrdia Civil, Sant Andreu i Constitució.
Quan hi ha festes o altres esdeveniments a la plaça Major, el mercat es trasllada a la plaça Ramon Llull.

mercat de Santanyí, Mallorca

Encara que es celebra durant tot l’any, és en els mesos de primavera i estiu quan hi ha més afluència de gent. Darrerament, el mercat s’ha convertit en tot un referent i són moltes les persones que es desplacen des de poblacions properes per visitar-lo. És ja un atractiu turístic més del poble i nombrosos diaris i revistes de l’illa s’han fet ressò d’aquest esdeveniment.

Any rere any cal augmentar els llocs de venda a causa de la gran demanda. El mercat va començar com qualsevol altre mercat tradicional, oferint llocs de fruita i verdura però a poc a poc ha anat creixent i compta ja amb més de 150 llocs. A part de fruita i verdura, al mercat trobem parades de menjar (formatge, olives, embotits, conserves, panades, creps, condiments, etc.), De beguda (vins i licors), de roba, sabates i complements, de flors i plantes, d’estris de cuina, de decoració i d’artesania (sabó, vidre, cistelles, escultures de pedra de Santanyí, complements artesanals, etc.)

mercat de Santanyí, Mallorca