Serra-de-Tramuntana-1

A la Serra de Tramuntana bateguen les arrels més fondes i genuïnes de la cultura autòctona de Mallorca

L’acció de l’home sobre el paisatge de la Serra de Tramuntana és evident, les primeres evidències de la seva presència daten de fa uns cinc mil anys, posteriorment els nous pobladors ens han deixat empremtes talaiòtiques, romanes, musulmanes i cristianes.

Serra de Tramuntana, Mallorca

 

El seu llegat és un testimoni únic i genuí que necessita ser preservat. Aquesta alineació muntanyosa tan espectacular: penya-segats, gorges, cales, penyals i valls, té 90 quilòmetres de llarg i marcades diferències d’alçada que van des del nivell de la mar fins als 1.445 metres de la seva major cota: el Puig Major.

Els rigors del clima i les dificultats del terreny portaren als seus pobladors a idear enginyoses tècniques per a la seva subsistència. Durant l’època islàmica es van implantar sistemes de captació i distribució d’aigua per regadiu, i es van aprofitar les vessants de les muntanyes per a l’agricultura. El cultiu de l’olivera i la vinya van florir a partir de la colonització catalana. L’aprofitament sostenible dels recursos naturals va contribuir a la conservació dels diferents hàbitats, de la flora i fauna. Moltes d’aquestes espècies són endèmiques, el ferreret, un calàpet diminut descobert per la zoologia el 1980, o el voltor negre, triada au de l’any 2010 per SEO/Birdlife, són potser les seves espècies més emblemàtiques.

Serra-de-Tramuntana-3

Un element revelador de la intervenció humana sobre l’entorn de la Serra de Tramuntana, és el conjunt de construccions realitzades amb la tècnica de la pedra en sec: marjades, camins de carro, barraques de carboner, canalitzacions d’aigua, etc. Malauradament, la pèrdua de les activitats tradicionals de la zona està amenaçant seriosament aquest patrimoni.

A la Serra de Tramuntana hi ha 19 municipis, els més pintorescs i freqüentats són Estellencs, Banyalbufar, Valldemossa, Deià, Sóller, Fornalutx, Lluc o Pollença. La carretera que els enllaça ofereix unes vistes extraordinàries sobre la costa nord mallorquina, el seu recorregut està delimitat per nombrosos vestigis històrics: torres de defensa medievals, possessions, monestirs, esglésies, restes de poblats talaiòtics, castells roquers i algun palau de la dinastia del regne de Mallorca.

Aquests paratges muntanyosos fascinaren als pintors, que van desplegar el seu geni tractant de plasmar en les seves pintures els efectes de la intensa i canviant llum del dia sobre els paisatges.

L’immens llegat immaterial que comprenen els usos socials, els actes festius, la tradició oral que perdura en els topònims, glosses i llegendes, la saviesa popular que resguarda l’artesania, la gastronomia…Són coneixements i tècniques susceptibles de desaparèixer, i que són claus per conèixer la diversitat del nostre passat i la memòria dels pobles que aquí es van desenvolupar.

Cal salvaguardar i valoritzar el patrimoni de la Serra de Tramuntana per preservar aquest conjunt cultural i, alhora, el seu paisatge, per això el Consell de Mallorca impulsà aquesta ambiciosa iniciativa: es proposà la inscripció de la Serra de Tramuntana en la categoria de “paisatge cultural” del Patrimoni Mundial de la Unesco. Per a la UNESCO, els llocs declarats Patrimoni de la Humanitat han de comptar amb un pla d’acció que garanteixi la conservació del lloc i que els beneficis derivats de la declaració reverteixin directament en la població local. Ajustant-se a aquestes directrius, el Consell de Mallorca ha dissenyat un futur pla de gestió, que ha comptat amb una important participació d’entitats socials i culturals de la comarca.

 


VISITES GUIADES PROGRAMADES AL PARATGE NATURAL DE LA SERRA DE TRAMUNTANA

Es tracta de visites generalment gratuïtes dirigides al públic en general. Cal inscripció prèvia.

Màxim 25 persones. Es recomana dur calçat còmode, aigua i berenar.

TELÈFON DE RESERVA DEL PARATGE: 971 51 70 83.


 

Serra-de-Tramuntana-4

Serra-de-Tramuntana-5