Gató d’ametlles, Mallorca

Història
El seu nom deriva del francès gâteau (pastís) i pareix que té el seu origen a la cuina gal·la del segle XVIII, encara que els pastissos fets d’ametlles es consumien temps abans. Així, l’any 1679, amb motiu de la visita del bisbe Bernat Cotoner, en el monestir de Sant Salvador, se serviren, entre d’altres aliments, coques d’ametlla.

 

Gató d’ametlles, Mallorca

Gató d’ametlles, Mallorca

 

Aquest pastís, que ha quedat com a patrimoni original illenc, és el resultat d’una simbiosi entre la cuina francesa, la qual aportà l’art de cuinar-lo, i la mallorquina, la qual, amb els extensos conreus d’ametllers, hi aportà la matèria primera. I així fou com le gâteau d’amandes esdevingué gató d’ametlles.

 

Categoria: Postres
Dificultat: Fàcil
Temps de preparació: Max. 1 hora
Vins recomanats: Vins Dolços
Estacionalitat: Tot l’any

 

Ingredients per a 4 persones:

250 g d’ametlles mallorquines, 250 g de sucre, 6 ous, 1 culleradeta de mantega, la ratlladura d’una llimona, 1 culleradeta de canyella, 1 cullerada de margarina, 1 cullerada de sucre glacé.

 
Preparació

Triturar les ametlles. Separar les clares dels rovells. Disposar en un bol la meitat del sucre, l’ametlla mòlta, els rovells d’ou, la ralladura de llimona i la canyella. Treballar amb un batidor de varetes. Muntar les clares a punt de neu amb el sucre restant. Agregar-les a poc a poc a la preparació dels rovells.

Omplir un motlle amb mantega i ficar al forn pre-escalfat a 180º C durant 5 minuts i a 140º C durant 20 minuts més. Deixar refredar, desmotllar i empolvorar amb el sucre glacé.

Gató d’ametlles, Mallorca