arco-drassana-palma-mallorca-2

Des de fa anys, l’Ajuntament de Palma de Mallorca manté cignes vivint en un gran estany sota l’Arc de la Drassana al peu del Palau de l’Almudaina i de la  Catedral. A tots els nens els diverteix observar les evolucions i el preciós plomatge d’aquestes aus, en la seva privilegiada i espectacular residència.

 

Arc de la Drassana, Palau de la Almudaina: Palma de Mallorca

L’Arc de la Drassana és un enorme arc apuntat, amb una amplada de llum de 18 metres, que segueix el model de rajola romana tècnica utilitzada també pels àrabs.

Es desconeix la data exacta de la seva construcció, encara que alguns experts apunten a segle X. Si l’arc datarà d’aquesta època pertanyeria a la primera etapa de domini musulmà a Mallorca, quan l’illa depenia de l’Emirat califal de Còrdova.

 

Mallorca era un important centre comercial del Mediterrani occidental, a més de plataforma per a moltes empreses pirates contra els regnes cristians. No obstant això, durant els últims anys de dominació musulmana va estar governada pels almoràvits i des d’ella partien les campanyes contra els almohades del Nord d’Àfrica. Aquests 327 anys (de 902-1229) de presència musulmana van finalitzar amb la reconquesta cristiana per part del Rei Jaume I d’Aragó.

 

A través de l’Arc de la Drassana s’accedia al moll d’un petit port privat que pertany al palau fortalesa de l’Almudaina, residència dels Walis a Medina Mayurqa. Alguns dels elements del conjunt arquitectònic del Palau de l’Almudaina o Alcàsser de Palma de Mallorca es remunten als temps talaiòtics i han seguit realitzant construccions fins a l’actualitat.

Es pot accedir al recinte de l’Arc de la Drassana des de l’avinguda Antoni Maura o contemplar caminant sobre la muralla que neix als Jardins del Rei i corre paral·lela al Parc de la Mar, oferint espectaculars vistes de la badia de Palma. És un racó molt interessant i original, prova palpable que el mar arribava fins al peu de les muralles que envoltaven Palma, i ofereix una clara imatge del gran poder naval de la Mallorca islàmica.

arco-drassana-palma-mallorca-almudaina-1

Arc de la Drassana, Palau de la Almudaina: Palma de Mallorca

arco-drassana-palma-mallorca