Sa bassa blanca, Mallorca

La finca mallorquina de Sa Bassa Blanca, a Alcúdia, acull des de 1993 la Fundació Yannick i Ben Jakober, una de les col·leccions d’art privades més importants de l’Illa. Sa Bassa Blanca, de 16 hectàrees, està tocant al parc natural de la Victoria i és molt a prop de la mar, oferint al visitant un espectacle difícil d’oblidar.

Sobre una antiga casa de pagès, el matrimoni format per Ben Jakober i Yannick Vu, també artistes reconeguts, van concebre una fundació orientada a conservar el patrimoni històric espanyol i a exposar art contemporani en les seves més variades manifestacions. El famós arquitecte egipci Hassan Fathy va transformar l’antiga granja en una notable manifestació arquitectònica. Ho va fer a partir del model en fang que havien fet els seus propietaris, similar al de s’Estaca de Valldemossa, propietat de Michael Douglas. El resultat va ser un edifici de murs blancs emmerletats, amb un pati granadí i la joia de la corona: un antic aljub subterrani transformat en sala d’exposicions.

Sa bassa blanca, Mallorca

A la finca s’arriba després de conduir 4 quilòmetres al llarg d’un camí freqüentat per senderistes que ens dirigeix a la propera platja de Coll Baix. Però el recorregut val la pena: una vegada que es creuen les reixes de la Fundació, un es troba en un altre món. Cal creuar camps secs de garrovers fins arribar a un turó des d’on s’albiren la mar i la casa.

Sa bassa blanca, Mallorca

A l’antic aljub s’exposa la col·lecció “Nins”, composta per 150 quadres datats entre els segles XVI i XIX. El primer i segon pis de l’edifici principal acullen obres contemporànies d’artistes com Domenico Gnoli, Rebecca Horn, Fabrizio Plessi, Maret Oppenheim, Miralda i Alan Rath o Vu Cao Dam. Destaquen un espectacular teginat mudèjar del 1498, declarat Bé d’Interès Cultural, l’espai “Sókrates” i un parc d’escultures a l’aire lliure. Durant els últims anys, la fundació ha aconseguit una important projecció internacional gràcies a l’organització d’exposicions temporals de les seves col·leccions a altres museus d’Espanya i l’estranger.

Però el millor és visitar-la personalment i gaudir d’un dels espectacles naturals i artístics més interessants de Mallorca.

Horaris

Dimarts: dia obert, entrada gratuïta exposició Nins i Parc, 9:30 – 12:30 h, 14:30 – 17:30 h.

Dijous: visita gratuïta “Artesonado”, 10:00 – 12:00 h. Amb avis previ.

Dimecres a Dissabte: visita guiada amb cita previa.

Tancat: dilluns, diumenges i festius.

Tarifes

Entrada general: 9€ una exposició, 12€ dos exposicions, 15€ tres exposicions.

Entrada reduïda:

· Tercera Edat i Jubilats: 7€ / 9€ / 12€

· Estudiants: 4.50€ / 6€ / 7.50€

· Joves (11-17 anys): 5€

· Nins (fins 10 anys i acompanyats de pares): gratuït

· Adults en Dia de la Família: 10€

+ info: www.msbb.org

Sa bassa blanca, Mallorca