Les cases i els jardins que conformen la possessió d’Alfàbia se situen en el terme de Bunyola. La finca, propietat de la família Zaforteza, permet conèixer diferents habitacions de la casa senyorial i passejar pels jardins més singulars de Mallorca.

Jardins d’Alfàbia

 

Història

Alfàbia era una antiga alqueria islàmica i els actuals edificis i jardins conserven diferents mostres. Els jardins van ser declarats conjunt històric-artístic en 1954 i recullen estils tan diferents com l’àrab, italià o anglès.

Característiques

Del conjunt de cases destaquen la façana principal d’estil barroc i el artesonat i les inscripcions àrabs del segle XIII que es troben en el sostre del portal d’entrada.

També destaca el gran pati interior, dominat per la imponent presència d’un plater que té un diàmetre de més de 20 metres i una antiguitat aproximada de cent anys.

De la casa senyorial són remarcables les balconades amb vista sobre els jardins, la biblioteca amb nombroses obres impreses entre els segles XVI i XVIII, la col·lecció de quadres i els mobles antics, entre els quals destaca una gran cadira de fusta del segle XIV.

Els jardins d’Alfàbia, testimonis per la seva situació geogràfica que situa l’illa en el centre del mediterrani, venen marcats pel romanticisme. Destaca una impressionant escala de pedra i canals d’aigua paral·lels que condueix a la part alta dels jardins, on hi ha un aljub de volta de canó i un antic colomar.

Jardins d’Alfàbia

Els ‘Jardins d’Alfàbia’ permeten gaudir d’un passeig entre alberedes, gessamins, tarongers, etc., es pot gaudir de l’ús de la pedra, la presència d’aigua i pèrgoles.

L’aigua és un element essencial de tot el jardí, trobant-la en cascades, sortidors, estanys, fonts i en ‘el joc d’aigües’, protagonista indiscutible del jardí. Es tracta d’una pèrgola de setanta-dues columnes i vint-i-quatre hidres de pedra. Aquestes funcionen com sortidors que creuen les aigües entre si assolint una frescor, murmuri i lluentor inigualable. Bàsicament aquestes característiques àrabs es mantenen al costat d’esquemes medievals i de tradició hortofrutícola, que es conserva encara avui en les cases senyorials com aquest cas dels ‘Jardins d’Alfàbia’, és un clar exemple de jardins de ‘possessions’ o cases senyorials de l’illa mallorquina.

Jardins d’Alfàbia

Els ‘Jardins d’Alfàbia’ són un cas únic de pèrgoles amb joc de sortidors en l’antiga casa del moro Benhabet que habitava en ella fins a la conquesta catalana de l’illa on van ser expulsats els moriscs. 

Obert al públic

La finca d’Alfàbia està oberta al públic, es poden recórrer les diferents habitacions d’aquesta casa senyorial del segle XII. En una d’aquestes habitacions pernoctà la reina Isabel II en una breu estada que va realitzar en l’illa.

De l’1 d’abril al 31 d’octubre: dilluns a dissabte, de 9.30 a 18.30h.
De l’1 de novembre al 31 de març: dilluns a divendres, de 9.30 a 17.30 h. Dissabtes, de 9.30 a 13.00h .
Tanquem: els diumenges i tot el mes de desembre.