A Caimari, podrà viure l’experiència d’endinsar-se a la pausada illa d’antany, gaudint d’aquesta calma que tant la caracteritza, i de l’assossec que transmet la vida pausada de la seva gent.
A Caimari conviuen la quietud dels seus habitants, la bellesa dels contrasts del paisatge segons la llum del dia, i el cromàtic ritme de les estacions.
A tot viatger li proposem fer un alt al seu camí per conèixer el poble de Caimari, on els murs de les seves cases i horts ens parlen de les arrels agrícoles d’una comarca del qual la visita, no decep.
El bell poble de Caimari, pertanyent al municipi de Selva, es troba ubicat a la comarca d’Es Raiguer, una de les zones més atractives de Mallorca, pel seu contrast entre la muntanya i la plana de la comarca veïna d’El Plà. Està situat entre els nuclis de Lluc, Mancor de la Vall, Moscari, Campanet i Selva. La seva àrea urbana s’estén fins al proper llogarret de Binibona.
La seva ubicació als peus de la Serra de Tramuntana, fan de Caimari un idíl·lic paratge de muntanyes tacades per l’omnipresent olivera, espessos boscos d’alzines, verdes pinedes i terres baixes on el paisatge està marcat pels cultius de secà, ametllers, garrovers, figueres i cereals, que poblen, les petites finques dividides pels tradicionals murs de pedra seca.
El viatger es sorprendrà en descobrir que l’olivera és l’arbre que vincula plana i muntanya, present tant a la fèrtil terra, com a les aspres roques muntanyoses.
Les activitats agrícoles han estat durant segles la base de l’economia local. Cultius com l’olivera, i l’horticultura, que van proliferar gràcies als sistemes de reg construïts pels àrabs, es combinaven amb l’extracció fustaire i la producció de carbó vegetal.
Caimari, compte amb una llarga tradició oliverera. L’oliverar constitueix en bona mesura una part indiscutible del paisatge de Caimari. Des del segle XVI, la producció de l’oli es va convertir en la principal font de riquesa de totes les possessions de la serra, que va ser objecte d’un intens comerç internacional, i va contribuir directament a incrementar les fortunes senyorials.