RandaEl Beat Ramon Llull fou el primer mallorquí que es retirà a Randa l’any 1273 per fer-hi vida contemplativa. En el centre de l’illa de Mallorca, entre els termes municipals d’Algaida i Llucmajor, s’alça la muntanya de Randa on s’hi troben l’Ermita de Sant Honorat, el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia i el Santuari de Nostra Senyora de Cura.

 

Randa

 

Per accedir a la muntanya s’ha d’arribar a la petita població de Randa, als peus del massís del mateix nom, i agafar la carretera que condueix fins el cim del Puig de Cura.

 

En primer lloc trobam el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia, que té el seu origen a la Cova de s’Aresta on a mitjan segle XV començaren a viure dos frares franciscans i la convertiren en ermita.

Orientat a llevant, es troba ubicat sota un penya-segat als peus de l’Ermita de Sant Honorat i ha estat estretament lligat al llarg de la història a Llucmajor, vila d’on partia el camí vell que conduïa al santuari. Més endavant, es troba l’Ermita de Sant Honorat.

 

 

Randa

Arnau Desbrull, cavaller de la noblesa que havia triat la vida d’ermità, demanà l’any 1394 al Bisbe de Mallorca, després de viure trenta anys a la muntanya, permís per edificar-hi la capella de Sant Honorat.

 

Un cop concedida l’autorització, Arnau Desbrull escollí la part de la muntanya que mira a migjorn per edificar-hi l’ermita, que fou inaugurada l’any 1397. L’any 1661, degut a l’estat ruïnós de la primitiva ermita, s’edificà l’església que existeix actualment.

Randa