Hi ha cims que són un símbol per a un poble. Això és el Puig de Montision per al poble de Porreres. I precisament, és aquesta simbologia que Montision significa per als porrerencs (i per a molts que no ho són) on resideix el major encant d’aquest racó incomparable.

Per arribar al cim de la muntanya de Montision el viatger, que ve de Palma, haurà de posar rumb cap a Llucmajor per a després dirigir-se a Campos, des d’on prendrà la carretera que el portarà cap al terme municipal de Porreres, i des d’allà, al Santuari de Montisión. Al seu camí cap a Porreres, el viatger podrà observar dos tipus de paisatge, principalment, diferents.

Existeix a meitat de la via que uneix Campos i Porreres, sobre una costa amb un més que considerable desnivell i sota una immensa palmera datilera, el predi d’Es Monjos. Una vegada depassades les cases de la Possessió de Es Monjos, les vermelles terres campaneres poblades per multitud d’ametllers, es transformen en terres pedregoses i calcàries sembrades de velles vinyes. És en aquest precís moment, baixant “sa costa d’Es Monjos” entre vinyes i sarments, quan el puig de Montision es manifesta en tota la seva esplendor davant de la mirada del viatger.

El Santuari de Montision culmina una muntanya d’escassa alçària (248 metres sobre el nivell de la mar), però amb una base radial molt àmplia poblada de pins, garrovers i ullastres, la qual cosa (enmig dels camps plans de vinya) confereix al Puig de Montision un aspecte de majestuositat i contundència fabulosa. Aquesta imatge es torna, simplement, esborronadora quan es visita Montision durant l’hora del crepuscle. Amb el sol posant-se després del Santuari, semblen que d’aquest llueixen aurèoles d’ambarina llum. L’ordre de “San Ignacio de Loyola” va fundar el Santuari de Montision l’any 1348. Posteriorment, el 1530, els Jesuïtes van crear a Montision una famosa escola de llengu?es clàssiques que comptava amb més de 200 alumnes i que va ser successora de l’escola de llatí que Ramón Llull havia establert a Randa. El 1892, Montision va ser restaurada donant com a fruit la imatge actual del Santuari.

 

Oratori de Monti-Sion

Sense abandonar el massís de Randa, però ja en el terme municipal de Porreres, en un dels estreps s’aixeca el Santuari de Monti-Sion, on ja al segle XIV es troba documentada una ermita. L’oratori actual va ser aixecat el segle XV, encara que va sofrir posteriors reformes. Al segle XVI va allotjar un Col·legi de Gramàtica Llatina, amb aules i cel·les per a més de cent alumnes. Sorprèn el claustre pentagonal, així com el retaule gòtic situat sobre l’altar major que conté la imatge de la Verge.